Nieuws

'Amerikaanse 'stresstest' biedt slechts schijnzekerheid'

De 'stresstest' die de Federal Reserve bij de grootste banken in de Verenigde Staten heeft uitgevoerd en waarvan vanavond de resultaten zullen worden gepubliceerd, biedt slechts schijnzekerheid en geen garantie dat de banken bestand zullen zijn tegen een verdere verslechtering van de economie. Dat zegt Lex Dekkema, partner bij KPMG Advisory.

Het is volgens Dekkema zeer de vraag of de resultaten van de stresstest een realistisch beeld geven van de benodigde kapitaalpositie. 

Dekkema: "Ook na de test bestaan door het ontbreken van handel nog steeds geen openbare marktprijzen voor de waardering van illiquide activa. De stresstest-resultaten nemen deze onzekerheid niet weg. Daarnaast geeft een generiek gehanteerde meetlat voor banken met zeer diverse internationale activiteiten en risicokarakteristieken een vertekend beeld. Het voorstel om een vergelijkbare uniforme stresstest op Europees of op nationaal niveau toe te passen raad ik dan ook af. Om transparantie te bieden in de benodigde kapitaalpositie is het essentieel om per bank te komen tot een individueel en op maat gesneden stresstesting-raamwerk." 

Met de resultaten van de stresstesten (het Supervisory Capital Assessment Program) tracht de Fed transparantie te verschaffen in de benodigde kapitaalpositie van de grootste negentien Amerikaanse banken. Naar verwachting zullen een aantal banken binnen de gestelde zes maanden hun kapitaalpositie moeten versterken. 

Roel Menken, partner bij KPMG Advisory: "De Fed beoogt met de stresstests het vertrouwen in de Amerikaanse financiële sector te herstellen en haar leidende positie op de financiële markten te herwinnen. Als er echter één lering is die we uit de kredietcrisis kunnen trekken is het dat de verwevenheid van de financiële markten en het daarmee samenhangende systeemrisico vraagt om een betere mondiale coördinatie van het toezicht. Om een consistente benadering te waarborgen is daarom van belang dat de stresstests binnen een internationaal geharmoniseerd kader worden uitgevoerd. " 

KPMG pleit daarbij voor het ontwerpen van internationale richtlijnen op het gebied van aanpak en rapportage van stresstest-resultaten. Deze richtlijnen die door de locale toezichthouders zullen worden gehanteerd, bevorderen de vergelijkbaarheid tussen banken zonder dat voorbij wordt gegaan aan de specifieke individuele risicokarakteristieken. 

Menken: "Belangrijk aandachtspunt is het presenteren van de resultaten van de stresstests. Deze dient, waar van toepassing, direct gepaard te gaat met het aankondigen van risicomitigerende en/of kapitaalversterkende maatregelen zodat marktpartijen niet in het ongewisse blijven over de te nemen correctieve acties."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.