Nieuws

Algemene Rekenkamer: goedkeuring Rijksrekening maar kanttekening bij Fortis/ABN

Bij de ingrijpende maatregelen in het kader van de kredietcrisis heeft de regering de regels over beheer en verantwoording naar vermogen nageleefd. Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport. Eén van de vijf maatregelen is echter onrechtmatig: de € 23,3 miljard voor de verwerving van de deelneming in Fortis/ABN Amro.

Bij die deelneming heeft de minister van Financiën de voorhangprocedure bij de Tweede Kamer niet gevolgd. Vandaar de kanttekening bij de goedkeuring. 

De Rekenkamer publiceert haar rapport op de jaarlijkse Verantwoordingsdag. Van de 28 jaarverslagen van de ministeries over 2008 voldoen er 24 aan de gestelde eisen op het gebied van rechtmatigheid; VROM, VWS, WWI en Financiën voldoen niet. Daar zijn tolerantiegrenzen overschreden. 

In 2007 voldeed slechts één jaarverslag niet aan de eisen. De Algemene Rekenkamer acht deze toename zorgelijk. "Het betekent dat de omvang van de fouten en onzekerheden in de financiële informatie in meer gevallen de tolerantiegrenzen van het gehele jaarverslag overschrijden. Naleving van de afspraken - vastgelegd in wet- en regelgeving - tussen Staten-Generaal en kabinet vormt de basis voor een goede publieke verantwoording van een transparante overheid." 

In 95 procent van de beheerdomeinen van de bedrijfsvoering van de rijksoverheid zijn geen onvolkomenheden geconstateerd. De rekenkamer concludeert dat de bedrijfsvoering redelijk op orde lijkt. Onvolkomenheden komen vooral door onzorgvuldigheden in het subsidiebeheer en door slechte naleving van regelgeving voor materiële uitgaven. 

Dit jaar zet de Algemene Rekenkamer voor het eerst een nieuw instrument in om inzicht te verschaffen in de onvolkomenheden in de bedrijfsvoering bij de rijksoverheid. Deze ‘kwaliteitskaart bedrijfsvoering' verbindt de kritische organisatiedelen ten opzichte van het totaal aantal potentiële onvolkomenheden bij een ministerie met de begrotingsartikelen waar de activiteiten van de betreffende organisatiedelen betrekking op hebben. 

Als deze kwaliteitskaart de komende jaren wordt uitgebreid, ontstaat meerjarig inzicht in de ontwikkeling van de bedrijfsvoering van de rijksoverheid. De kwaliteitskaart maakt ook zichtbaar waar gevolgen van onvolkomenheden voor de rechtmatigheid zijn geconstateerd en of de geconstateerde fouten en onzekerheden in de rechtmatigheid de kwantitatieve tolerantiegrenzen overschrijden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.