Nieuws

Bos: 'een welkom rapport' van commissie-Maas

Minister Bos van Financiën vindt het goed dat banken "weer ouderwets en degelijk gaan bankieren en het belang van spaarders en klanten voorop stellen." Dat zei hij in reactie op het rapport van de commissie-Maas.

De Adviescommissie Toekomst Banken, onder leiding van oud-bankier Cees Maas, is in november 2008 door de banken ingesteld. Minister Bos (Financiën) noemt het rapport van de commissie 'een welkom rapport'. 

Bos vindt het belangrijk dat bankiers zelf begrijpen welke producten en diensten ze leveren. Hij wijst daarbij op de aanbeveling van de commissie dat bankiers een verplicht examen moeten doen voordat ze aan hun werk beginnen. Hierin kan hun kennis van bankzaken worden getoetst. 

De commissie stelt voor om het depositogarantiestelsel niet voor elke spaarder te laten gelden. Mensen die willen sparen bij een bank die veel risico neemt en daardoor een hoge rente ontvangen, krijgen dan het tegoed niet gegarandeerd als het misgaat. Mensen die bij een relatief veilige bank sparen, moeten er wel op kunnen rekenen dat zij hun geld terugkrijgen. 

Bos noemt dit een interessante aanbeveling. Hij vindt dat hier verder naar gekeken moeten worden in Europees verband. Wel wil hij voorkomen dat de staat 'een soort superverzekeraar' wordt. 

Bos wil dat de financiële sector de aanbevelingen snel omzet in daden. Als de sector geen tempo maakt, gaat Bos kijken of bepaalde zaken in wetten moeten worden vastgelegd. 

(Bron: Regering.nl)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.