Bos: 'een welkom rapport' van commissie-Maas
Minister Bos van Financiën vindt het goed dat banken "weer ouderwets en degelijk gaan bankieren en het belang van spaarders en klanten voorop stellen." Dat zei hij in reactie op het rapport van de commissie-Maas.
De Adviescommissie Toekomst Banken, onder leiding van oud-bankier Cees Maas, is in november 2008 door de banken ingesteld. Minister Bos (Financiën) noemt het rapport van de commissie 'een welkom rapport'.
Bos vindt het belangrijk dat bankiers zelf begrijpen welke producten en diensten ze leveren. Hij wijst daarbij op de aanbeveling van de commissie dat bankiers een verplicht examen moeten doen voordat ze aan hun werk beginnen. Hierin kan hun kennis van bankzaken worden getoetst.
De commissie stelt voor om het depositogarantiestelsel niet voor elke spaarder te laten gelden. Mensen die willen sparen bij een bank die veel risico neemt en daardoor een hoge rente ontvangen, krijgen dan het tegoed niet gegarandeerd als het misgaat. Mensen die bij een relatief veilige bank sparen, moeten er wel op kunnen rekenen dat zij hun geld terugkrijgen.
Bos noemt dit een interessante aanbeveling. Hij vindt dat hier verder naar gekeken moeten worden in Europees verband. Wel wil hij voorkomen dat de staat 'een soort superverzekeraar' wordt.
Bos wil dat de financiële sector de aanbevelingen snel omzet in daden. Als de sector geen tempo maakt, gaat Bos kijken of bepaalde zaken in wetten moeten worden vastgelegd.
(Bron: Regering.nl)
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....