Nieuws

Advocaten weigeren steeds vaker curatorwerk

Hoewel er veel faillissementen zijn, stoten steeds meer grote advocatenkantoren het curatorwerk af, constateert Insolad, de vereniging van solventierechtadvocaten. Lage tarieven, angst voor lege boedels en mogelijke belangentegenstellingen spelen hierbij een rol.

Insolad trekt aan de bel nadat het Haagse advocatenkantoor Ekelmans & Meijer geen curatoren meer beschikbaar stelt, constateert de nieuwssite Advocatie. De aan het kantoor verbonden curator Hans Tiethoff is overgestapt naar een ander advocatenkantoor. 

Het laatste grote bureau dat heeft besloten om geen curator meer aan te stellen, is Simmons & Simmons Rotterdam. De Brauw stopte al in 1999 met curatorwerk, gevolgd door Nauta Duthil. De complexe administratie en botsende belangen waren volgens Nauta Duthil de belangrijkse overwegingen. 

DLA Piper, Stibbe, en Houthoff Buruma behandelen wel faillissementen, maar nemen vooral grote en complexe zaken aan, zoals Lehman Brothers. 

De tanende belangstelling van advocatenkantoren voor curatorwerk komt op een moment dat het aantal faillissementen groot is. In 2008 was het aantal 55 procent hoger dan in het voorgaande jaar. Voor grote kantoren is het uurloon van de curator vaak niet rendabel genoeg. Het standaardtarief van een curator is 186 euro per uur. Afhankelijk van de ervaring kan dat oplopen tot 300 euro. 

Insolad laat bij monde van secretaris Rocco Mulder weten de zaak op de voet te volgen. "Het is zeker iets dat we in de gaten houden. Vooral bij grotere faillissementen heb je kantoren nodig die zoiets kunnen behappen." Mulder wijst op het het recente faillissement van Golden Tulip. Daar benoemde de rechtbank twee curatoren van verschillende kantoren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.