Nieuws

Kredietcrisis gaat voorbij aan Nederlandse accountants

Nederlandse accountantskantoren hebben nauwelijks last van de kredietcrisis. Ook voor accountants zelf is er werk zat. Andere financiële beroepsgroepen hebben meer last. Dat zeggen recruiting-bureaus voor financials.

De recessie zal accountants en accountantskantoren wel raken, maar waarschijnlijk niet heel diep, betoogt Johan Visser van Visser & Partners. "Er moeten toch jaarrekeningen worden opgesteld en controles worden gedaan. Bovendien hebben we zeker in 2009 nog te maken met werkachterstanden als gevolg van de gouden jaren 2007 en 2008.Waar kantoren het wel voelen, is in het advieswezen. Ook de afdeling M&A heeft het minder druk." 

Afgaande op omzetcijfers van SRA zijn kantoren volgens Visser altijd relatief eenvoudig door economische crisis gegaan.  Zo steeg sinds begin deze eeuw de omzet van de accountantskantoren jaarlijks, behalve in 2004, toen er een krimp van één procent was. Banenverlies komt nauwelijks voor. 

Ook Peter Tijssen van Adviesgroep 88 ziet nog geen banen sneuvelen, zeker niet bij de accountantskantoren. "Mede doordat er nog steeds een grote uitstroom is uit het openbare beroep naar het bedrijfsleven. Daardoor blijft de vraag naar accountants altijd groot bij de accountantskantoren. 

De Nederlandse situatie is daarmee heel anders dan die in Engeland, waar veel kantoren al snoeien in hun personeelsbestanden. Maar de situaties zijn onvergelijkbaar, volgens de recruiters. Het aantal faillissementen is daar veel hoger, aldus Visser. "Failliete bedrijven maken ook geen jaarrekening", zegt Visser. 

Daarnaast concentreert de Engelse accountancy zich sterk in de City of London, het Engelse financiële hart. Dat is zwaar getroffen door de kredietcrisis. 

In Nederland is er vooral banenverlies onder financials in andere beroepsgroepen, signaleert Ronald de Zoete, associate director van Robert Half International.  "Hun aanbod neemt toe op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd verlicht dit nauwelijks de vraag. Mensen die in de ogen van hun werkgevers onderpresteren, raken het eerst hun baan kwijt. Voor de instroom van nieuwe mensen houden bedrijven strak vast aan hun eisen." 

"Daarnaast duurt het langer voordat er een akkoord is voor het aanstellen van nieuwe krachten. De vraag loop wel wat terug, maar blijft hierdoor hoog. Bij accountants is dat helemaal het geval, die blijft een schaap met vijf poten."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.