Nieuws

Directeur Rekenkamer Amsterdam tevreden over oordeel Raad van Tucht

Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer Amsterdam is zeer tevreden over de uitspraak van de Raad van Tucht in een zaak van enkele leden van de PvdA in Amsterdam-Zuidoost tegen twee registeraccountants van de Rekenkamer.

De PvdA'ers hadden de zaak aangespannen omdat zij in een rapport van de Rekenkamer van belangverstrengeling werden beticht. 

De Rekenkamer publiceerde in juni 2007 een rapport waarin drie PvdA-leden van de stadsdeelraad Amsterdam-Zuidoost ervan werden beschuldigd over subsidies te hebben besloten aan stichtingen waarbij ze zelf betrokken waren. De drie accepteerden dat niet, zeker niet nadat er een tweede rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) was gepubliceerd waarin zij werden vrijgesproken. 

Omdat de Rekenkamer bij zijn oordeel bleef, dienden de raadsleden samen met de PvdA-voorzitter in Amsterdam-Zuidoost een klacht in tegen de twee registeraccountants die het rapport  hadden opgesteld. 

Volgens de Raad van Tucht hebben de registeraccountants hun werk echter zorgvuldig uitgevoerd. Verantwoordelijk voor het rapport zijn niet zij, aldus de raad, maar de directeur van de Rekenkamer, Victor Eiff. 

Eiff is tevreden over het oordeel van de Raad van Tucht. "Ik had ook niets anders verwacht. De raad heeft geconstateerd dat we een zorgvuldig rapport hebben opgesteld." 

Eiff, zelf geen registeraccountant, verwacht niet dat de klagers nu een civiele procedure tegen hem beginnen. "Ik geef ze weinig kans, want we hebben ons werk goed hebben gedaan." 

De PvdA-voorzitter in Amsterdam-Zuidoost, Niek Bolte, is teleurgesteld. "De Raad van Tucht zegt in feite dat deze twee registeraccountants slechts ambtenaren zijn. Ik stel voor dat het NIVRA in dat geval hun titel van registeraccountant intrekt." 

Bolte zal nog met de andere drie PvdA'ers overleggen over een eventueel hoger beroep, dan wel een civiele procedure tegen Victor Eiff.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.