Nieuws

Advies SRA aan kabinet: Schaf verplichte jaarrekening voor kleine ondernemingen niet af

Bijna 75 procent van de SRA-kantoren vindt de door het kabinet voorgenomen afschaffing van de verplichte jaarrekening voor kleine ondernemingen (minder dan tien werknemers, minder dan één miljoen omzet, balanstotaal onder de vijfhonderdduizend euro) zeer onverstandig.

Het niet meer laten opstellen van een jaarrekening betekent een verarming voor het financiële inzicht in de onderneming, stelt SRA in een persbericht. Juist deze categorie bedrijven heeft vanwege een doorgaans minder goede administratieve organisatie zo'n jaarrekening "broodnodig". Bovendien is de jaarrekening nodig als verantwoordingsstuk in de contacten met derden zoals banken, kredietverleners, (potentiële) toeleveranciers en klanten. 

Gisteren liet het kabinet bij monde van staatssecretaris Van Heemskerk weten de verplichte jaarrekening te willen afschaffen. Eerder gaf de Europese Commissie al aan micro-ondernemingen te willen vrijstellen van de vierde en zevende EG-richtlijn voor de jaarrekening. 

De mkb-adviseurs van de SRA-kantoren stellen dat door de verplichte jaarrekening af te schaffen, het inzicht in de financiële situatie bij de kleine ondernemingen afneemt (81 procent). Kleine ondernemingen krijgen bovendien minder snel kredieten als zij geen jaarrekening overhandigen (negentig procent) en krijgen moeilijkheden in geval van faillissement omdat de curator geen inzicht meer krijgt (56 procent). 

Potentiële klanten/leveranciers zullen volgens 53 procent van de SRA-kantoren afwachtender reageren omdat informatie (via de Kamer van Koophandel) niet beschikbaar is. 

Ook wijzen de SRA-leden op de mogelijkheid dat een ongelijk speelveld ontstaat in de EU, als bijvoorbeeld Nederland wel, en Duitsland of België niet de verplichte jaarrekening zouden afschaffen (51 procent). 

Meer dan zeventig procent verwacht ook dat dit voorstel de administratieve lasten bij het bedrijfsleven niet zal verminderen. "Er zal immers altijd de vraag blijven om (verantwoordings)informatie door derden/belanghebbenden, of dat nu in de vorm van een jaarrekening is of niet", aldus SRA. De kantoren zien veel meer heil in verdergaande automatisering (e-facturering, XBRL). 

Mocht de jaarrekening voor kleine ondernemingen dan toch niet meer verplicht zijn, dan kan ook de deponeringsplicht vervallen, meent 65 procent. 

Deponering zonder betrouwbare jaarstukken heeft immers geen zin en bovendien leidt deponering nu al tot ongelijkheid ten opzichte van vof's of maatschappen. Maar er zitten nog wel haken en ogen aan: als een dga besluit niet te deponeren, dan is hij - bijvoorbeeld bij faillissement - per definitie hoofdelijk aansprakelijk. 

Hoe gaat het kabinet dat oplossen?, vraagt SRA zich af.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.