Advocaat-generaal Peter Greve: 'Ik denk dat er sprake is van klassejustitie'
Het zou goed zijn als bestuurders of adviseurs zoals advocaten en accountants, vaker tot gevangenisstraf veroordeeld zouden worden. Dat zegt advocaat-generaal Peter Greve, aanklager in het hoger beroep van de Ahold-zaak.
Verdachten van beursfraude krijgen gemiddeld minder hoge straffen dan verdachten van andere misdrijven. Gevangenisstraf is in Nederland al helemaal zeldzaam. Dat gold ook voor de voormalige Ahold-bestuurders, die eind januari ondanks geëiste onvoorwaardelijke gevangenisstraf in hoger beroep veel mildere straffen kregen opgelegd dan eerder bij de rechtbank.
In een interview met NRC Handelsblad van vrijdag 13 februari 2009 antwoordt Greve op de vraag of voor witteboordencriminaliteit een andere strafmaat geldt: "U vraagt eigenlijk, is er sprake van klassejustitie? Ja, ik denk van wel. Mensen in dit soort zaken komen er vanaf met relatief milde straffen."
Greve, zelf registeraccountant, benadrukt niet op het Ahold-vonnis zelf te willen reageren, maar doet in algemene zin uitspraken die duidelijk genoeg zijn.
Zo stelt hij dat beursfraude aanzienlijke maatschappelijke kosten met zich meebrengt en dat dit moet worden meegewogen. "Als accountants niet meer op de letter of representation van bedrijven kunnen vertrouwen moeten zij extra controleren, wat extra controlekosten met zich meebrengt. In het geval van Ahold ontstond er onzekerheid bij beleggers, financiers en leveranciers. Dat leidt ertoe dat zij hoger dividend eisen, hogere rente berekenen of minder snel bereid zijn kredieten te verstrekken. Het gevolg is dat het bedrijf veel meer werkkapitaal nodig heeft."
Greve vindt dat in sommige gevallen een voorbeeld gegeven moet worden. "Gevangenisstraf geeft altijd een bepaald stempel; dan heb je echt iets gedaan wat niet mag. Bij het grote publiek bestaat het beeld dat de gevangenis er is voor echte criminelen en niet voor witteboordencriminelen. Dat beeld is niet juist, maar al daar aanleiding toe is, zou ik best vaker een bedrijfsbestuurder of een adviseur zoals een advocaat, accountant of notaris tot gevangenisstraf veroordeeld willen zien."
Toch heeft de nu afgeronde Ahold-zaak wel degelijk een preventief effect, zegt hij. "Door de Ahold-zaak is oplichting van de accountant extra onder de aandacht gebracht. Dat staat nu bij iedereen op het netvlies. Je hebt niet zo heel veel zaken nodig voor het kweken van dat soort bewustzijn."
Zie voor een eerder interview met Peter Greve 'de Accountant' van december 2008.