'Amsterdamse rekenkamer onder de maat'
De Amsterdamse rekenkamer schiet ernstig tekort, aldus onderzoek van de politicoloog André Krouwel. De kwaliteit is onvoldoende, de rapporten zijn relatief duur en de effecten zijn onduidelijk. Directeur Victor Eiff van de Amsterdamse Rekenkamer wijst de kritiek af.
Het onderzoek is een initiatief van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam. Aan André Krouwel van de Vrije Universiteit, oud-wethouder Peter Sertons en adviseur Petra van Lange werd gevraagd om te kijken aar de kwaliteit van de rekenkamer. Op basis van de evaluatie beslissen de stadsdelen of ze de komende twee jaar blijven samenwerken met de Rekenkamer.
Een deel van het verwijt heeft betrekking op een integriteitsonderzoek in 2007 naar belangenverstrengeling in Amsterdam Zuidoost. Dit onderzoek leidde tot een breuk tussen de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam en het stadsdeel Zuidoost, dat een eigen rekenkamer opzette. Het stadsdeel Zuidoost diende een klacht in bij de Raad van Tucht tegen twee registeraccountants van de Amsterdamse Rekenkamer. Deze klacht werd verworpen.
De Commissie Krouwel stelt nu dat de Amsterdamse rekenkamer het integriteitonderzoek niet zelf mocht uitvoeren. Er is nog meer kritiek, zoals naar de duur van de onderzoeken. Die duren gemiddeld zes tot negen maanden, wat volgens Krouwel te lang is.
Daarnaast zou de Amsterdamse rekenkamer duur zijn. Volgens berekeningen van de commissie betaalt een middelgroot stadsdeel in twee jaar 130.000 euro voor gemiddeld één onderzoek, plus deelname aan een benchmark. Bovendien zou de Rekenkamer het budget met 11 procent hebben overschreden. De komende drie jaar moet dit worden ingelopen.
In een reactie in dagblad Parool laat Victor Eiff weten zich niet in de kritiek te herkennen. Ook de Algemene Rekenkamer houdt integriteitsonderzoeken, zo stelt hij. Voorts consulteert de Amsterdamse rekenkamer wel degelijk externe onderzoekers. Tenslotte wijst hij op de Gouden Vink, een prijs voor rekenkamers die vorig jaar door de Amsterdamse Rekenkamer werd gewonnen.
Gerelateerd
Rekenkamers pleiten voor centraal toezicht op gemeentelijke accountantsdiensten
De Nederlandse rekenkamers pleiten in een brief aan de ministers van Financiën en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voor centraal toezicht op gemeentelijke...
Rekenkamer straks ook voor waterschappen verplicht
Net als gemeenten en provincies worden waterschappen verplicht een rekenkamer in te stellen. En accountants oordelen straks niet meer over de rechtmatigheid van...
Decentrale rekenkamers worden versterkt
De ministerraad heeft, op voorstel van de ministers Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Hoekstra van Financiën, ingestemd met een wetsvoorstel...
Wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers in consultatie
Elke gemeente moet een onafhankelijke rekenkamer hebben, ter ondersteuning van de controlerende en kaderstellende taken van de gemeenteraad, vindt minister Ollongren...
Overheid
Nieuws en achtergrondartikelen over de rijksoverheid en decentrale overheden.