Nieuws

'Richtlijn fair value wordt licht aangepast'

De botsing tussen IASB en de Europese Commissie over een nieuwe richtlijn voor fair value, loopt goed af, verwacht Martin Hoogendoorn van Ernst & Young. "Het meest waarschijnlijk acht ik een amendement op het voorstel van de IASB."

Hoogendoorn is behalve partner van Ernst & Young ook oud-voorzitter van de Raad van de Jaarverslaggeving. De nieuwe richtlijn voor fair value die de Europese standard setter IASB heeft gepubliceerd (IFRS 9) is volgens hem een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de huidige richtlijn (IAS 39). 

"Helderder en minder complex. Eenvoudige schuldinstrumenten worden gewaardeerd tegen geamortiseerde kostprijs, beleggingen in aandelen tegen reële waarde, waarbij je waardeveranderingen via de winst-en-verliesrekening kunt laten lopen, of via het eigen vermogen. Ingewikkelde impairment-regels heb je niet meer nodig." 

"Toch heb ik wel een beetje sympathie voor het bezwaar van de Europese Commissie", vervolgt Hoogendoorn. "Ook al staat het niet direct in de brief, volgens mij heeft de Europese Commissie bezwaar tegen de richtlijnen voor complexere schuldinstrumenten. Vooral bepaalde beleggingen in obligaties." 

"Die moeten in het voorstel tegen reële waarde worden gewaardeerd. Daarbij mogen waardeveranderingen niet langer via het eigen vermogen worden verwerkt. Zij moeten direct in het resultaat zichtbaar zijn. Dat vergroot de volatiliteit van het resultaat ten opzichte van IAS 39." 

"De richtlijn is goed voor eenvoudige financiële instrumenten, maar minder goed voor complexere schuldinstrumenten. Het zijn vooral de financiële instellingen die zulke instrumenten hebben. Ik kan mij voorstellen dat zij IFRS 9 onvoldoende verbeterd vinden." 

Opvallend is volgens Hoogendoorn dat de IASB de publicatie van de nieuwe richtlijn heeft doorgezet nadat de Europese Commissie bezwaar tegen de inhoud had gemaakt. Hij denkt echter niet dat dit gaat leiden tot een botsing tussen beide instanties. 

"Daar is de toonzetting in de brief te vriendelijk voor. Ik heb eerder de indruk dat de Europese Commissie tijd nodig heeft voor een nadere bestudering van het voorstel." 

Hoogendoorn verwacht dat de Europese Commissie en de IASB er wel uitkomen met onderhandelingen. Daarbij zal IFRS 9 mogelijk op een onderdeel worden aangepast. "Maar als de IASB niets wil veranderen, kan het zijn dat de Europese Commissie aanstuurt op een carve-out. Dat is een halve oorlogsverklaring." 

Dit scenario acht Hoogendoorn onwaarschijnlijk. "Aan een carve-out van IFRS 9 heeft niemand behoefte. De IASB is aan de meeste bezwaren van Europa tegemoet gekomen. Daarom is het jammer dat IFRS 9 in Europa voorlopig nog niet kan worden ingevoerd. Uitstel draagt niet bij aan een goede vergelijkbaarheid van waarderingen die wereldwijd worden gebruikt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.