Nieuws

Nederlandse kantoren temperen snelle ambities Kreston

De Nederlandse kantoren die zijn aangesloten bij accountantsassociatie Kreston staan kritisch tegenover de uitbreidingsplannen vanuit de groep. De huidige associatie wil zich omvormen tot netwerk en streeft naar een plaats in de top tien van accountantsnetwerken. Kreston Nederland heeft bedongen dat eerst de kwaliteitssystemen wereldwijd op orde moeten zijn.

Als één van de weinigen in de associatie waren de Nederlandse kantoren kritisch over de plannen van Kreston International, vertelt Cees Teeuwissen, voorzitter van Kreston Nederland. Hij is tevens partner bij Lentink Accountants. Ook de accountantskantoren A&D, BonsenReuling en Van Oers zijn aangesloten bij Kreston. 

"Vorig jaar besloot Kreston om zich om te vormen van associatie naar netwerk", zegt Teeuwissen. "Nu is het nog een associatie. Veel accountants weten overigens niet het verschil. Dat zit vooral in de uniforme kwaliteitssystemen en de uniforme manier van werken. Met name in de VS wilden de aangesloten kantoren af van de status van associatie. De status van netwerk is daar heel belangrijk om competitieve redenen." 

De acht Nederlandse kantoren die bij Kreston waren aangesloten, waren niet enthousiast. De termijn van een jaar waarin Kreston International zich wilde omvormen tot netwerk, werd niet als realistisch gezien. 

"Wij denken dat Kreston nog niet zo ver is en dat ook niet kan worden op korte termijn", zegt Teeuwissen. "Met name de allesomvattende kwaliteitssystemen en de review van individuele kantoren zijn nog niet op orde. Daarnaast zijn er kantoren aangesloten die eerder trustcompanies zijn dan auditfirms. Die passen niet binnen het door ons beoogde kwaliteitssysteem. Zeker niet met het oog op de Nederlandse regelgeving." 

Ook de aansprakelijkheid is een bron van zorg van de Nederlandse kantoren. In een netwerk kan de hele groep aansprakelijk worden gesteld voor fouten van aangesloten kantoren. Zonder degelijke kwaliteitsborging vormt deze aansprakelijkheid voor hen een te groot risico. 

"Kreston International reageerde geschrokken op onze argumenten", vervolgt Teeuwissen. "In de VS was men zich er nauwelijks van bewust dat er in de wereld kantoren bij Kreston waren, die niet voldeden aan ISA-standaarden. We zijn uitgenodigd bij de internationale board om ons standpunt toe te lichten." 

Dit leidde ertoe dat voor de omvorming naar netwerk een periode van twee jaar is uitgetrokken. "Sommige kantoren passen niet in het toekomstige netwerk omdat ze geen controles doen. Er moet een wereldwijd kwaliteitssysteem komen. Daar is nu een kwaliteitsmanager voor aangesteld." 

Een andere maatregel is de instelling van een special interest group, die Kreston faciliteert om tot uniforme standaarden voor controle te komen. 

Ondanks deze maatregelen blijven de Nederlandse kantoren kritisch. "Onze reserves zitten in het tijdpad. Alle continenten moeten mee in de plannen. Er zijn een aantal landen die nog een hele ontwikkeling moeten maken, met name in Afrika en in het voormalige Oostblok. Binnen Europa moeten de kantoren in bijvoorbeeld Italië nog een slag maken." 

"Als Kreston erin slaagt om in twee jaar de overgang naar een netwerk verantwoord te maken, dan gaan we mee", zegt Teeuwissen. "Een netwerk biedt ook ons voordelen. Nu al krijgen we uit de VS opdrachten in internationaal verband."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.