'Meer vrouwen in de top kan nieuwe crisis voorkomen'
Is het toeval dat de grote financiële schandalen van de afgelopen jaren door vrouwen aan het licht zijn gebracht? Nee, schrijft 'powerfeministe' Heleen Mees in het tweemaandelijkse magazine van De Nederlandsche Bank. Ze behoorden niet tot het old boys-netwerk, daardoor hadden ze hun kritisch vermogen nog. Met meer vrouwen in de top kan volgens Mees een nieuwe crisis worden voorkomen.
In een essay in de net verschenen oktobereditie van DNB magazine noemt Mees, tevens columnist bij NRC Handelsblad, een aantal voorbeelden van vrouwelijke klokkenluiders en kritische vragenstellers in grote bedrijfsschandalen.
Zo vroeg de toen dertigjarige journaliste Bethany McLean zich in maart 2001 in het Amerikaanse Fortune als eerste af waar beurslieveling Enron eigenlijk concreet zijn geld mee verdiende. Dit tot woede van de Enron-leiding.
Een halfjaar later was het Sherron Watkins, vice president corporate development bij Enron, die topman Kenneth Lay (in een anonieme brief) waarschuwde voor criminele boekhoudpraktijken.
Bij WorldCom bracht intern accountant Cynthia Cooper het boekhoudschandaal in de openbaarheid.
Mees noemt ook financieel analist Meredith Whitney, die in oktober 2007 een met woede ontvangen maar naar later bleek correct pessimistisch rapport schreef over Citigroup, op dat moment het grootste bankenconglomeraat ter wereld.
In de toezichtsfeer noemt ze soortgelijke voorbeelden. Sheila Blair, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), pleitte er tevergeefs voor om alle financiële instellingen die van systeembelang zijn onder toezicht van de FDIC te brengen.
En Brookley Born, voorzitter van de Commodity Futures Trading Commission, waarschuwde twaalf jaar geleden het Amerikaanse Congres voor de risico's van de derivatenhandel. Eveneens tevergeefs.
Buiten de financiële sfeer noemt Mees Coleen Rowley, die na de aanslagen van 11 september onthulde dat de FBI had nagelaten de gangen van een bij de dienst bekende terrorist te onderzoeken.
De conclusie van Mees is duidelijk. Meer vrouwen aan de top is niet alleen goed uit oogpunt van talentbenutting, maar ook om de veel te grote neiging tot groepsdenken in de financiële wereld te doorbreken.
"Het old boys-netwerk is uiteindelijk alleen maar bezig om zichzelf in stand te houden", schrijft ze. "Bethany McLean, Sherron Watkins, Cynthia Cooper, Coleen Rowley, Meredith Whitney, Brooksley born en Sheila Blair maakten daar geen deel van uit. Hun kritisch vermogen was daardoor in tact. Met zulke vrouwen in power kan een volgende crisis voorkomen worden."