'Verbond van Verzekeraars waarschuwde al jaren voor provisies tussenpersonen'
Het Verbond van Verzekeraars concludeerde al in 2005 dat zelfregulering rond provisies voor woonlastenverzekeringen en kredietbeschermers onvoldoende soelaas zou bieden. Het Verbond drong er bij de toenmalige minister van Financiën op aan om provisietransparantie voor deze producten wettelijk af te dwingen. "Wij hebben de reputatieschade die nu is ontstaan van ver zien aankomen."
Dat zegt woordvoerder Paul Koopman van het Verbond van Verzekeraars in een vraaggesprek met Accountant.nl. Hij reageert daarmee op berichtgeving in de media over een brief van de AFM aan het ministerie van Financiën over de hoogte van provisies die bij koopsomverzekeringen in de sfeer van woonlasten en consumptief krediet aan tussenpersonen worden betaald. Daarin staat dat de provisies in tot tachtig procent van de verzekeringspremie kunnen bedragen.
Volgens Koopman werd tot eind jaren negentig een provisieplafond in de verzekeringssector gehanteerd. Maar die afspraak werd verboden in het kader van de nieuwe mededingingswetgeving. Sindsdien heeft de sector geen titel meer om zijn leden aan bepaalde maxima te binden.
"Zodra wij onze leden gaan voorschrijven hoe hoog provisies mogen zijn, komen wij in aanvaring met de Nederlandse Mededingingautoriteit", zegt Koopman. "Daar komt bij dat een aantal dominante spelers in deze markt, zoals destijds DSB, niet eens lid zijn van het Verbond. Op die partijen hebben we dus sowieso geen grip. In deze omstandigheden werkt zelfregulering dus niet. Vandaar dat wij de minister in maart 2009 nog hebben gevraagd om dit probleem wettelijk te regelen.
Zelfregulering is moeizaam en soms zelfs onmogelijk als daarmee ingrepen wordt in een concurrerende markt. Bij de inwerkingtreding van de mededingswet heeft het Verbond volgens Koopman al enige partij gewaarschuwd dat hiermee de rem op provisiebetalingen werd weggehaald.
"Wij zagen met lede ogen aan hoe diverse partijen de provisies aan tussenpersonen opdreven om zo marktaandeel te veroveren. Wie niet meedoet verliest marktaandeel, dat is het probleem dat onze leden dan ook parten gaat spelen. Cardif, bijvoorbeeld, heeft dat aan den lijve ondervonden toen zij hun provisies bij kredietbeschermers verlaagde.''
Overigens gelooft het Verbond van Verzekeraars nog steeds in zelfregulering in de financiële sector.
"Wij geven de voorkeur aan zelfregulering, maar waar nodig pleiten we ervoor dat de wetgever regulerend optreedt." Zo werkt het Verbond hard aan de invoering van keurmerken, wordt de gedragscode geëvalueerd en is onlangs een tuchtraad ingesteld, die leden tot de orde kan roepen. "Zelfregulering waar het kan, wetgeving waar het moe", vat Koopman samen.