'Controleer geld net zo streng als vuurwerk'
De toenemende economische invloed van private equity hoeft geen probleem te zijn, zegt hoogleraar economie Hans Schenk in NRC Handelsblad. Maar de 'financialisering' van de economie die er aan ten grondslag ligt, vraagt om heroverweging van de deregulering.
In een interview met NRC Handelsblad van 30 augustus 2008 praat Schenk over onder meer de toenemende invloed van particuliere investeringsmaatschappijen, de kredietcrisis en de fusiegolf in de tweede helft van de jaren negentig. Al deze verschijnselen hebben volgens hem te maken met doorgeschoten financiële technologie en zijn uitingen van de "financialisering van onze economie, het steeds belangrijker worden van gepercipieerde waarden in plaats van reële waarden".
Volgens Schenk, hoogleraar in Utrecht en internationaal topdeskundige op het terrein van fusies en overnames, is er met allerlei nieuwe financiële instrumenten "een wals" over ons heen gekomen, die vraagt om het terugdraaien van de deregulering in de financiële sector. "Het is begonnen in de VS, toen allerlei restricties die nog stamden uit de tijd van de New Deal, werden losgelaten. De financiële markten kregen enorm veel ruimte en zijn hals over kop gaan speculeren. Het resultaat was de fusiegolf in de tweede helft van de jaren negentig, de meest uitbundige uit de geschiedenis, ook al omdat banken en financiële instellingen klaarstonden om dat proces te ondersteunen en ervan te profiteren."
"We hebben de afgelopen vijftien tot twintig jaar het voordeel van de twijfel gegeven aan de financiële markten: jullie zeggen dat je door deregulering efficiënt kunt functioneren; laat maar zien dan. Op universiteiten oreerden heel wat economen dat de financiële markten zorgen voor de meest efficiënte en stabiele economische ontwikkeling. Het is allemaal geëindigd in een debacle", aldus Schenk in het NRC-artikel.
Op de vraag van interviewer Marc Leijendekker of hij doelt op de optelsom van kredietcrisis en problemen met private equity, antwoordt Schenk: "Ja, en de voedsel- en energiecrisis horen daar ook bij. Overal zitten de financiële markten tussen. We moeten die deregulering heroverwegen. We moeten veel beter rekening houden met de langetermijnontwikkelingen. Het zou best kunnen dat we de financiële sector op dezelfde manier moeten gaan benaderen als de tabaksindustrie, de farmaceutische sector, vuurwerk."