Nieuws

Cees Maas: 'Financieel systeem blijkt schokbestendig'

Volgens Cees Maas, oud-cfo van ING Group en co-chairman van het Institute of International Finance (IIF), een wereldwijde belangenorganisatie van banken, zullen de gevolgen van de kredietcrisis uiteindelijk meevallen, en zullen de markten zich binnen pakweg een halfjaar herstellen.

Maas doet zijn uitspraken in een in het oktobernummer te verschijnen interview met ‘de Accountant'. Dat interview vond overigens plaats nog vóór de crisis rond Lehman Brothers zich in volle omvang openbaarde.

Maas: "Ik besef goed dat het niet modieus is om te zeggen dat de reikwijdte van de kredietcrisis wel eens zou kunnen meevallen. Het is op dit moment veiliger om te zeggen dat het drama op de financiële markten het grootste in de geschiedenis is, dat nog veel meer enorme verliezen zullen worden gerapporteerd en dat de invloed op de reële economie ook substantieel zal zijn. Maar ik kijk daar toch net iets anders tegenaan."

"Op de problemen die bij bepaalde banken naar boven zijn gekomen valt niets af te dingen - die zijn zeer ernstig", aldus Maas. "Maar ik vind desondanks dat het systeem bewezen heeft dat het resilient is, schokbestendig dus. Het aantal bankfaillissementen is beperkt gebleven."

In zekere zin is de situatie op de markten volgens Maas nu zelfs meer ‘normaal' dan voor de crisis. "De kijk op wat realistische verhoudingen zijn tussen risico's en de vergoedingen die daarvoor moeten worden betaald, was scheefgegroeid en is gecorrigeerd."

Maas verwacht dat op afzienbare termijn - "zeg eens een maand of zes" - de markten zich zullen herstellen. "Dat betekent ook dat op deelmarkten die illiquide waren geworden, zich weer vragers en aanbieders zullen melden en normale prijsvorming tot stand zal komen. En het ligt in de rede dat banken bedragen die ze hadden afgeschreven op activa die sterk in marktwaarde waren gedaald, in de komende tijd weer zullen kunnen bijboeken. Héél veel geld zal terugkomen."

Volgens Maas is bovendien interessant dat bij de hedgefondsen en derivatenhandelaren - "waarvan financieel journalisten en ook analisten altijd zeiden dat daar onverantwoord grote risico's werden gelopen" - het aantal probleemgevallen "enorm meevalt".

"De grootste klappen vielen in de handelsportefeuilles van banken, en natuurlijk bij eindbeleggers zoals pensioenfondsen. Maar juist dankzij de spreiding over duizenden pensioen- en beleggingsfondsen - mede een gevolg van dat opsplitsen en herverpakken van deelrisico's - maar ook dankzij het beschikbaar komen van kapitaal uit Azië en het Midden-Oosten, waar de crisis nauwelijks gevoeld werd, konden de verliezen toch goed worden opgevangen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.