Benelux stapt in Fortis
Nederland, België en Luxemburg hebben dit weekend overeenstemming bereikt over een gezamenlijke financiële injectie in Fortis. Daarmee lijkt de bank niet langer bedreigd te worden door een dalende koers van het aandeel.
De drie overheden hebben gezamenlijk 11,2 miljard euro in de bank gestoken. Nederland steekt 4 miljard in Fortis Bank Nederland Holding. In ruil daarvoor krijgt zij een belang van 49 procent.
België investeert 4,7 miljard euro in Fortis bank NV/SA, eveneens in ruil voor een belang van 49 procent. De Luxemburgse regering doneert 2,5 miljard euro in Fortis Banque Luxembourg SA in de vorm van een converteerbare lening. Na de conversie heeft de regering ook 49 procent in de plaatselijke Fortis-bank.
Onderdeel van het reddingsplan is het afstoten van ABN Amro. Als mogelijke koper wordt ING genoemd. De bestuursvoorzitter Lippens heeft ontslag genomen als voorzitter van de raad van bestuur van Fortis.
Fortis meldt in een persbericht dat de reddingsoperatie van de Benelux-landen zal leiden tot een verwachte core-equity van ongeveer 30 miljard euro, een extra core-equity van 9,5 miljard euro.
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....