Nieuws

Risicomanagement ontbreekt bij middelgrote gemeenten

Het belang van risicomanagement wordt door gemeenten zeker erkend. Sinds 2004 is het verplicht een 'paragraaf weerstandsvermogen' op te nemen in zowel begroting als jaarverslag.

"Veel middelgrote gemeenten zijn wel op enige wijze bezig met risicomanagement', ontdekte onderzoeker Sytse Jan Dul van PwC tijdens zijn onderzoek onder raadsleden en planning- en controlmedewerkers van middelgrote gemeenten. "Alle gemeenten die ik onderzocht, hadden een paragraaf weerstandsvermogen opgenomen in het jaarverslag."

Maar deze paragrafen geven niet altijd een goede invulling aan risicomanagement, aldus de onderzoeker.

In veel van de 65 onderzochte jaarverslagen van gemeenten ontbraken het vastgestelde risicomanagementbeleid met doelstellingen en instrumenten, periodieke inventarisaties, risicoanalyse, beheersmaatregelen en rapportages hierover.

In de paragraaf over het weerstandvermogen staat niet hoe de gepresenteerde risico's tot stand zijn gekomen. Informatie over risicomanagementbeleid is vaak vastgesteld door de gemeenteraad zonder dat er een kaderstelling is. Het weerstandsvermogen wordt berekend op basis van een alternatieve methode, maar niet op basis van de aanwezige risico's.

Dul adviseert om een expliciete nota over risicomanagement door het College van Burgemeester en Wethouders te laten opmaken. Daarin kunnen zij kaders stellen. Er zou ook duidelijk moeten worden aangegeven aan welke eisen de rapportage over het risicomanagementbeleid moet voldoen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.