'Banken krijgen nog hardere klappen'
De innige relatie tussen rating agencies en banken tijdens de ‘real estate bubble' in de Verenigde Staten staat een herstel van de kredietcrisis in de weg. Jarenlang gaven de bureaus gunstige beoordelingen aan hypotheekobligaties, terwijl zij betaald werden door de uitgevers hiervan. Door deze belangenverstrengeling staan banken nog veel meer afschrijvingen te wachten.
Deze analyse komt van Meredith Whitney, topanalist van Oppenheimer & Co. Zij voorspelde al in oktober vorig jaar dat Citigroup zou moeten snijden in zijn dividend. Ze was de eerste analist die openlijk waarschuwde voor de gevaren van subprime-hypotheken.
Nu stelt zij dat pogingen van de rating agencies om hun fouten uit het verleden glad te strijken, de afwaardering van hypotheekeffecten alleen maar versnellen.
Elke keer als banken getroffen worden door lagere waarderingen door de kredietbeoordelaars, zijn zij genoodzaakt om kapitaalvoorzieningen te treffen. Dat leidt bijvoorbeeld tot het uitgeven van nieuwe aandelen. Dat heeft weer tot gevolg dat aandelenpakketten verwateren.
Whitney vreest dat banken niet slagvaardig genoeg zijn om in te spelen op de naderende gevaren. Zij zouden sneller hun verliezen moeten afschrijven en zich ontdoen van kostbare hypotheekobligaties. De komende drie jaar voorziet zij weinig herstel van de securitisatiehandel.
Ook het snijden in het personeel gaat niet ver genoeg. Zeven procent van het personeel is afgevloeid, maar volgens Whitney zou dat een kwart moeten zijn.
Inmiddels lijkt de kredietcrisis zich uit te breiden naar de markt voor betere hypotheken. Ook kredietwaardige Amerikanen hebben nu steeds meer problemen om hun maandlasten op te brengen. Dalende huizenprijzen en de economische malaise in de Verenigde Staten zijn hiervan de oorzaak.
Gerelateerd
AFM geeft Santander miljoenenboete wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft aan Santander Consumer Finance S.A. (SCF) een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd, wegens opnieuw onverantwoorde kredietverstrekking.
AFM: risico op onverantwoord lenen door fouten krediettoets
Consumenten lopen bij het aanvragen van een lening het risico om onverantwoord veel krediet te krijgen door fouten in geautomatiseerde processen. Daarvoor waarschuwt...
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
EU-boete kredietbeoordelaar Moody's om belangenverstrengeling
De Europese beurstoezichthouder European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een boete van 3,7 miljoen euro opgelegd aan kredietbeoordelaar Moody's vanwege...
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...