Nieuws

'Banken krijgen nog hardere klappen'

De innige relatie tussen rating agencies en banken tijdens de ‘real estate bubble' in de Verenigde Staten staat een herstel van de kredietcrisis in de weg. Jarenlang gaven de bureaus gunstige beoordelingen aan hypotheekobligaties, terwijl zij betaald werden door de uitgevers hiervan. Door deze belangenverstrengeling staan banken nog veel meer afschrijvingen te wachten.

Deze analyse komt van Meredith Whitney, topanalist van Oppenheimer & Co. Zij voorspelde al in oktober vorig jaar dat Citigroup zou moeten snijden in zijn dividend. Ze was de eerste analist die openlijk waarschuwde voor de gevaren van subprime-hypotheken.

Nu stelt zij dat pogingen van de rating agencies om hun fouten uit het verleden glad te strijken, de afwaardering van hypotheekeffecten alleen maar versnellen.

Elke keer als banken getroffen worden door lagere waarderingen door de kredietbeoordelaars, zijn zij genoodzaakt om kapitaalvoorzieningen te treffen. Dat leidt bijvoorbeeld tot het uitgeven van nieuwe aandelen. Dat heeft weer tot gevolg dat aandelenpakketten verwateren.

Whitney vreest dat banken niet slagvaardig genoeg zijn om in te spelen op de naderende gevaren. Zij zouden sneller hun verliezen moeten afschrijven en zich ontdoen van kostbare hypotheekobligaties. De komende drie jaar voorziet zij weinig herstel van de securitisatiehandel.

Ook het snijden in het personeel gaat niet ver genoeg. Zeven procent van het personeel is afgevloeid, maar volgens Whitney zou dat een kwart moeten zijn.

Inmiddels lijkt de kredietcrisis zich uit te breiden naar de markt voor betere hypotheken. Ook kredietwaardige Amerikanen hebben nu steeds meer problemen om hun maandlasten op te brengen. Dalende huizenprijzen en de economische malaise in de Verenigde Staten zijn hiervan de oorzaak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.