Nieuws

Raadsleden dagen directeur Amsterdamse Rekenkamer voor rechter

Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer Amsterdam wordt door drie raadsleden van Amsterdam Zuidoost voor de rechter gesleept. Ook is het drietal, allen lid van de PvdA, naar de Gemeentelijke Ombudsman gestapt. Aanleiding voor deze acties is een rapport van de Rekenkamer en uitlatingen van Eiff in de media. De PvdA'ers voelen zich aangetast in hun goede naam.

De kwestie dateert van begin dit jaar, toen Eiff zijn functie bij stadsdeel Amsterdam Zuidoost neerlegde. Daaraan ging een artikel in de Volkskrant vooraf, waarin stond dat de genoemde drie raadsleden gestemd hadden over subsidies voor welzijnsorganisaties waarbij ze zelf een betaalde nevenfunctie vervulden.

De Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam onderzocht de kwestie, en concludeerde dat de drie inderdaad een dubbelrol bekleedden. Aanvankelijk werden de betrokken raadsleden geschorst, maar het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten kwam een paar maanden later tot de conclusie dat van belangenverstrengeling geen sprake was.

Eiff noemde het rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten 'niet overtuigend'. In de media reageert Eiff gelaten op de beschuldigingen. "Het verbaast mij niet. Ik zie de procedures met vertrouwen tegemoet. Maar mijn animo om weer voor het stadsdeel aan de slag te gaan wordt er zo niet beter op."

Over twee bij het Rekenkameronderzoek betrokken accountants hebben de raadsleden een klacht ingediend bij de Raad van Tucht. In tegenstelling tot wat eerder op deze site werd bericht is tegen Eiff geen klacht ingediend bij de Raad van Tucht. Hij is geen accountant.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.