Nieuws

VAS-enquête: Tijdbelasting werk-studiecombinatie blijft probleem

Studenten van NIVRA-Nyenrode zijn in vergelijking met vijf jaar geleden iets minder tevreden over de werk-studie combinatie. Was in 2003 nog 82 procent van de deelnemers hierover positief, in 2008 is dat gedaald tot 76 procent. Voornaamste bezwaar van studenten tegen de combinatie van werk en studie is het ontbreken van voldoende tijd voor familie, vrienden en hobby's.

Over de inhoudelijke kwaliteit van de opleiding zijn de studenten wel te spreken. Maar liefst negentig procent beoordeelt die als goed tot uitstekend. De VAS presenteerde de uitkomsten van het onderzoek vandaag tijdens haar congres op Nyenrode.

De werk-studiecombinatie kost de ondervraagden gemiddeld 59 uur per week. Hiervan wordt 45 uur aan het werk besteed en de rest aan de studie. Deze tijdbelasting laat maar weinig ruimte voor andere activiteiten.

Maar zeven procent van de respondenten geeft aan echt voldoende tijd te hebben voor zijn familie. 38 procent laat weten dat het voldoende is maar dat daar dan ook alles mee gezegd is, terwijl 55 procent verklaart te weinig tijd hiervoor te hebben. Vergelijkbare antwoorden klinken op de vragen naar het onderhouden van sociale contacten en het zich bezighouden met hobby's.

Maar liefst 43 procent van de studenten heeft een studieachterstand. Bij 24 procent is dat maximaal een jaar, voor negen procent maximaal twee jaar en bij tien procent is de achterstand nog groter. Mannen van 26 jaar of ouder die samenwonen en kinderen hebben, blijken de grootste achterstand te hebben.

Volgens Arjan Wolbink, voorzitter van de VAS, geeft het onderzoek aan dat er sinds de vorige enquête in 2003 niet zo veel is veranderd aan de werkdruk. "Nog steeds heeft een meerderheid van de studenten te weinig tijd om werk, studie en privéleven te combineren. Hierdoor lopen veel studenten een achterstand bij hun studie op. Dat is niet verwonderlijk als men zich bedenkt dat volgens de universiteit de gemiddelde voorbereiding per vak rond de zes tot acht uur moet liggen. Dat leidt tot een studieduur per week van twaalf tot zestien uur. Gecombineerd met zes uur college en één tot twee uur reistijd komt dat op een totale tijdsbesteding van negentien tot 23 uur."

"Uit de enquête blijkt dat de studenten gemiddeld veertien tot vijftien uur per week aan hun studie besteden", aldus Wolbink. "Moet dit dan nog meer worden, terwijl ze nu al te weinig tijd hebben voor hun privéleven? Daarom is onze conclusie, helaas net als vijf jaar geleden, dat er snel iets moet gebeuren aan de druk die de werk-studie combinatie veroorzaakt. Wij nodigen de universiteit en de werkgevers uit om met ons te overleggen over een oplossing."

Aan het onderzoek namen 770 jonge accountants deel. Bijna de helft (49,1 procent) is werkzaam bij een kantoor van de big four, gevolgd door 15,6 procent bij een SRA-kantoor. 14,4 procent van de respondenten werkt niet als openbaar accountant. Van hen is de meerderheid werkzaam bij de overheid, met name bij de belastingdienst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.