VS: minder herzieningen met fraude als oorzaak
Het Amerikaanse ministerie van Financiën publiceerde gisteren een studie naar herzieningen van financiële rapportages (restatements) in de Verenigde Staten. De studie, uitgevoerd door professor Susan Scholz van de Universiteit van Kansas, laat een enorme stijging zien van het aantal restatements in de afgelopen tien jaar.
Waren er in 1997 nog maar negentig restatements, in 2006 was dit aantal opgelopen tot 1.577, bijna achttien keer zoveel. Het aantal herzieningen nam vooral toe in 2001, het jaar voor de invoering van de Sarbanes-Oxley Act.
Het aantal herzieningen als gevolg van fraude en fouten in omzetverantwoording daalde echter na 2001. In 1997 speelde in 29 procent van de gevallen fraude een rol, in 2006 gold dit nog maar voor twee procent. Het percentage omzetgerelateerde herzieningen daalde van 41 procent in 1997 tot elf procent in 2006.
Terwijl het aantal herzieningen gedurende de onderzochte periode toenam, werd de reactie van de financiële markten op de restatements lauwer. Wel was de reactie negatiever als de herziening te maken had met fraude of fouten in de omzet.
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat ondernemingen die hun jaarrekening moesten herzien vaak in het jaar voorafgaand aan de herziening al verliezen rapporteerden. Dit geldt voor meer dan de helft van de betroffen bedrijven.
Onderzoeksbureau Audit Analytics kwam onlangs tot de conclusie dat de trend van het stijgend aantal herzieningen gekeerd lijkt te zijn. De studie van Scholz loopt tot en met 2006, Audit Analytics onderzocht ook het jaar 2007. Voor de jaren 2004-2006 maakt Scholz overigens gebruik van de database met restatements van Audit Analytics.
Het ministerie heeft de auteur niet gevraagd aanbevelingen te doen. Het doel van de studie is om toezichthouders en adviesorganen, zoals de commissie die de SEC in het leven heeft geroepen om aanbevelingen te doen voor verbeteringen in de financiële verslaggeving, van gegevens te voorzien.
De studie is onderdeel van het programma van het ministerie van Financiën om de Amerikaanse kapitaalmarkt concurrender te maken.