Nieuws

Jan Nooitgedagt (E&Y): 'Logische stap die eraan zat te komen'

"Ongetwijfeld volgen andere internationale accountantskantoren ook, maar wij zijn de eerste." Aldus Jan Nooitgedagt, bestuursvoorzitter van Ernst & Young Nederland, over de internationale reorganisatie die het kantoor vandaag bekendmaakte.

De onafhankelijke kantoren in 87 landen kneden zich daarbij om tot één organisatie.

Nooitgedagt: "Wij zien de wereldwijde samenbundeling tot één centrale organisatie als een natuurlijke stap om een wereldwijde firma te worden. Alle kantoren hebben wij samengevoegd onder één bestuur, terwijl wij daarvoor in kleine areas waren ondergebracht."

"Het nieuwe bestuur krijgt de zeggenschap over alle 60.000 medewerkers, die zijn onderverdeeld in twaalf business units. Eén daarvan is Nederland-België, die ik mag vertegenwoordigen binnen de EMEA-board, waarin twintig mensen zitten."

"Nederland en België hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar het verschil is dat ons land iets meer multinationals heeft en België een grotere middle market. De taalstrijd in België heeft geen invloed op deze integratie. Onze voertaal is Engels."

"Wij blijven een partnerorganisatie. Niet meer met 240 partners, zoals we gewend waren, maar met 3300 partners binnen een Europese entiteit. Onze juridische landelijke structuur blijft bestaan, maar wij brengen onze zeggenschapsrechten onder in een Europese entiteit waar iedere Europese partner zich bij aansluit. Deze entiteit valt bestuurlijk weer onder het hoofdbestuur."

"Het doel van deze reorganisatie is om internationale klanten beter te kunnen bedienen vanuit een internationale structuur. Ook denken wij minder mensen nodig te hebben voor overhead en bestuurlijke taken. Er komen meer partners beschikbaar voor het kernproces, dat hierdoor meer aandacht krijgt. De kosten nemen daardoor af."

"Deze ontwikkeling zagen we al lang aankomen. Ik ben er heel enthousiast over, ook al vinden sommige mensen die misschien wat snel gaan. Eind mei stemmen we erover. Ik verwacht geen problemen. Het zou vreemd zijn om als enige land geen aansluiting te zoeken bij de wereldwijde organisatie."

"Er is door juristen gekeken naar het de risico's van zo'n grote organisatie. Juist daarom wilden wij de zeggenschap en control in stand houden, maar wel samengebracht in een hoger orgaan waarin alle partners participeren. Wij hebben een sterke governance-structuur die onze managers in staat stelt om invloed uit te oefenen op de sub areas en toezicht te houden op het bestuur. Dit gaat gemakkelijker in een grote dan in een kleine structuur."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.