Nieuws

Van Buitenen belooft meer onthullingen Europarlement

Europarlementariër Paul van Buitenen zegt dat meer publicaties van interne accountantsrapporten nodig zijn om schoon schip te maken in de financiële huishouding van het Europees Parlement.

"Nieuwe onthullingen zijn nodig, tot er een tijdperk aanbreekt dat er een gewoon parlement is in het hart van de Europese democratie", aldus Van Buitenen. "Daarin past geen systeem zonder verantwoording voor de financiële uitgaven."

Vorige week publiceerde Van Buitenen de samenvatting van een intern accountantsrapport van het Europees Parlement op zijn website. De interne accountant van het Europarlement heeft een steekproef gehouden onder 167 van 4.700 betalingen aan assistenten van Europarlementariërs. Dit lekte in februari al uit, maar Van Buitenen heeft nu de details onthuld.

Vergoedingen voor assistenten bedragen 15.496 euro per maand. De secretariaatsvergoeding voor alle Europarlementariërs bedraagt 140 miljoen euro per jaar, tien procent van het budget.

Volgens de accountant krijgen de parlementsleden bijna geen richtlijnen over hoe de inhoud van de arbeidscontracten met hun assistenten er uit moet zien.

De taakbeschrijvingen in het contract van assistenten zijn vaak vaag en laten ruimte voor misbruik. De interne accountant veronderstelt dat er gelijksoortige onregelmatigheden zullen worden gevonden in contracten van Europarlementariërs die buiten de steekproef vielen.

"Dit keer ging het over vergoedingen voor assistenten", vervolgt Van Buitenen. "Er zijn echter meer vergoedingen die aanleiding kunnen geven tot misstanden, zoals reisvergoedingen en vergoedingen, apparatuur en onderkomen."

"Daarvoor krijgen parlementariërs vierduizend euro per maand. Als je dit geld gebruikt waarvoor het is bedoeld, is er niks aan de hand. Veel parlementariërs doen dat ook, maar niemand hoeft er verantwoording over af te leggen. Als je wilt, kun je een halve ton in je zak steken, bovenop je salaris."

"Er zijn nu eenmaal altijd mensen die misbruik maken van een slecht systeem met weinig toezicht. Als ik hoor dat accountants zeggen dat er op basis van de representativiteit van de laatste steekproef meer onregelmatigheden moeten plaatsvinden, dan is er iets mis."

Ondanks zijn kritiek weigerde Van Buitenen vorige maand nog om uit de school te klappen toen berichten over gesjoemel uitlekten. Maar hij is van gedachten veranderd omdat er niets gebeurde met het rapport. "Het is van groot belang om aan te tonen dat het Europarlement wel degelijk een zelfzuiverend vermogen heeft."

"Men heeft een accountantsdienst die onafhankelijk van het parlement opschrijft hoe men omgaat met de financiën. Deze bevindingen zijn na een contradictoir proces goedgekeurd. Men had dit rapport kunnen gebruiken om te laten zien dat we op de goede weg zijn, en dat we willen afrekenen met alle verdenkingen over gebrekkig toezicht."

"Maar als dit rapport toch geheim blijft en men in het Europees Parlement zelfs twijfelt of de aanbevelingen moeten worden overgenomen, dan is publicatie van mijn samenvatting noodzakelijk. Anders komt er geen opvolging van de overigens heel goede aanbevelingen in dit rapport. Publicatie van het rapport zal zeker leiden tot actie, maar ik weet niet of  dat wel de juiste actie zal zijn."

Van Buitenen vermoedt dat het geen toeval is dat hij uitgerekend vorige maand op de vingers is getikt wegens het lekken van vertrouwelijke gegevens uit een commissie. Het ging daarbij over misstanden in de antifraudedienst OLAF van de Europese Commissie.

"Dat geval speelde vorig jaar juli. Het betrof een verslag dat ik zelf heb geschreven en op mijn website heb geplaatst. Toen ik in de gaten kreeg dat dit niet op prijs werd gesteld, heb ik het verslag weer verwijderd. De waarschuwing die ik heb gekregen heeft echter lang op zich laten wachten. Pas vorige week kreeg ik er een brief over. Dat was toen men wist dat die zaak over het interne accountantsrapport in de pijplijn zat. Ik denk dan ook dat er iets is georkestreerd."

Van Buitenen acht het mogelijk dat hij nu opnieuw zal worden gestraft vanwege de publicatie van het accountantsrapport. "Er is een vaststaand lijstje sancties, waarvan de eerste een schriftelijke waarschuwing is. Die heb ik dus pas gehad."

"De tweede sanctie is een berisping door de voorzitter van het Europees Parlement. Het loopt op tot het inhouden van dagvergoedingen, het weren uit commissies en het ontzeggen van toegang tot bepaalde informatie. Ze kunnen mij echter straffen wat ze willen, uit het Europees Parlement krijgen ze mij niet. Dat kunnen alleen de kiezers doen."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.