‘Skyscraper Indicator voorspelt recessie in China’
De overvloedige bouw van veel wolkenkrabbers is een voorteken van een naderende economische recessie. Althans, volgens de Skyscraper Indicator waar het Belgische tijdschrift Trends deze week aan refereerde.
De theorie die ten grondslag ligt aan de Skyscraper Indicator dateert al uit de jaren veertig. Optimisme vertaalt zich volgens deze theorie vaak in de bouw van wolkenkrabbers. Maar na het toppunt van optimisme, volgt een economische ineenstorting.
Volgens deze zienswijze staat China een vooravond van een economische recessie. Alleen al in Peking staan tweeduizend wolkenkrabbers in de steigers. Volgens Richard Russell, de uitgever van Dow Theory Letters, is weldra China aan de beurt voor een stevige correctie op de beurzen.
In het verleden zou het verband tussen hoogbouw en crisis wel vaker zichtbaar zijn geworden. De grote crisis van de jaren dertig werd voorafgegaan door de bouw van de Empire State Building (1929).
De Azië-crisis eind jaren negentig viel samen met de bouw van de Petronas Towers in Kuala Lumpur. En sinds de bouw van de Burj Dubai in 2003, beleefde de markt in deze oliestaat een inzinking.
Het beroemdste voorbeeld is wellicht de toren van Babel uit de Bijbelse oudheid, die het uiteenvallen van het Babylonische rijk inluidde.
De redactie van Accountant.nl staat niet in voor de juistheid van de theorie, maar zal de ontwikkelingen in het hoogbouwwezen nauwgezet blijven volgen.