Roger Dassen: 'Extern eigendom accountantskantoren moet kunnen'
Deloitte-topman Roger Dassen heeft geen bezwaar tegen een versoepeling van de huidige eis die een meerderheid aan accountants voorschrijft bij de eigendomsverhoudingen en bestuurssamenstelling van accountantskantoren.
Dat schrijft hij samen met Rik Roos (ook Deloitte) in het maartnummer van 'de Accountant'. Dassen en Roos reageren daarmee op het in opdracht van de Europese Commissie geschreven Oxera-rapport. Daarin werd onder meer deze maatregel voorgesteld om de concurrentie in de internationale controlemarkt te vergroten.
Versoepeling van de voorwaarden zou volgens Oxera nieuwe partijen kunnen stimuleren om toe te treden tot die markt. Het zou de mogelijkheid scheppen om externe financieringsbronnen aan te boren, bijvoorbeeld via externe investeerders of een beursnotering.
Ook zou het voor bestaande accountantspraktijken eenvoudiger worden zich internationaal te verenigen. In veel landen moeten lokaal erkende accountants nu het geheel of de meerderheid van een accountantspraktijk in eigendom hebben. De Wet Toezicht Accountantsorganisaties eist bijvoorbeeld een meerderheid van externe accountants bij de personen die het dagelijks beleid bepalen.
"Tegenover een liberalisering van de eigendomsverhoudingen staan wij zeker niet negatief", schrijven Dassen en Roos, "mits deze is omgeven met de noodzakelijke checks and balances."
Wel zijn ze sceptisch over de beoogde impact daarvan. "Toegang tot kapitaal is niet de meest belemmerende factor voor kleinere accountantspraktijken."
Zij kennen de zorgen dat bij versoepeling van de huidige regels rond bestuurssamenstelling en eigendomsverhoudingen de objectiviteit van accountants in het geding zou kunnen komen. Maar zelf zien ze daar geen directe problemen. "Wij verwachten dat versoepeling van dit beleid in de praktijk geen substantiële afbreuk zal doen aan de objectiviteit waarmee accountants hun beroep uitoefenen. Inmiddels zijn immers prima alternatieve waarborgen in stelling gebracht, zoals onafhankelijk extern toezicht en transparantie."
In hun artikel gaan Dassen en Roos onder meer ook in op de discussie over het al of niet terecht voeren van één mondiale merknaam door accountantskantoren. Volgens hen hanteren grote accountantspraktijken wereldwijd wel degelijk een uniform minimum kwaliteitsniveau.