Discussie fair value zwelt aan
De internationale discussie over de wenselijkheid van fair value, het waarderen van bezit volgens de marktwaarde, komt steeds meer op gang. Nu pleit de Amerikaanse verzekeraar American International Group (AIG) weer voor het veranderen van die regels.
Fair value zou volgens AIG verantwoordelijk zijn voor de huidige ravage op de financiële markten. Zij heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar elf miljard dollar verloren door de hypotheekcrisis.
AIG wil dat alleen nog de werkelijk gemaakte bedrijfsresultaten moeten meetellen als winst of verlies. Andere resultaten zouden wel op de balans, maar niet in de winstcijfers moeten worden verwerkt. In dat geval, zo betoogt AIG, zou het kwartaalverlies slechts negenhonderd miljoen dollar hebben bedragen, in plaats van elf miljard.
AIG-topman Martin Sullivan zei tegen de Financial Times dat de boekhoudregels bedrijven dwingt om verliezen te noteren op hun marktwaarde, zelfs als zij helemaal geen intentie hebben om bedrijfsonderdelen te verkopen.
Begin maart 2008 haalde ook de top van de Franse verzekeraar Axa uit naar de regels voor fair value. Dit zou een onbetrouwbare methode zijn om de werkelijke prestaties van bedrijven vast te stellen.
Accountants hebben hun bedenkingen over het pleidooi van AIG. Minder regels voor fair value betekenen dat het management van bedrijven vaker zelf de waardering voor bedrijfsonderdelen kan bepalen. "In dat geval zal de markt hogere risicopremies in rekening brengen voor financiering", aldus Ken Wild van Deloitte in hetzelfde Financial Times-artikel.
Hij kreeg eerder dit weekend bijval van Philip Broadley, scheidend financieel directeur van het financiële bedrijf Prudential. "Als ik luister naar alle meningen, dan slaat de balans door in het voordeel van fair value", zo reageerde hij in de Financial Times.
Broadley meent dat de markt prijs stelt op de gegevens die zichtbaar worden door fail value. Die transparantie leidt volgens hem tot de laagste kapitaalkosten.