Nieuws

'Boven de vijftigduizend euro begint de jungle'

Beleggers trappen te makkelijk in malafide beleggingsaanbiedingen. Maar ook banken zijn passief. Dat zeggen twee bij de recente FIOD-ECD-onderzoeken betrokken officieren van justitie vandaag in de Volkskrant. Mogelijk komen ze met aanbevelingen om beleggingsfraude tegen te gaan.

Henk van der Werff, hoofd fraudeteam bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, en fraudespecialist Anita van Dis, doen hun uitspraken in de Volkskrant van 13 maart 2008 (alleen voor abonnees) naar aanleiding van de recente invallen. Het gaat daarbij om beleggingsinstellingen die fraaie beloftes deden maar er van worden verdacht miljoenen euro's achterover te hebben gedrukt.

"Wij gaan de kennis over beleggingsfraude bundelen", aldus Van Dis in het Volkskrant-interview. "Mogelijk komen we met aanbevelingen om deze vorm van fraude te bemoeilijken."

Banken zouden volgens de officieren alerter kunnen zijn. Van Dis: "Je kunt je afvragen of de banken ongebruikelijke financiële transacties wel goed en op tijd doorgeven aan het meldpunt daarvoor. (...) Een bank zou actie moeten ondernemen wanneer iemand die ze misschien maar één keer hebben gezien opeens achter elkaar in totaal 2,2 miljoen euro pint - zoals wij zijn tegengekomen."

Van der Werff: "Preventie moet je ook in die richting zoeken. Banken beschermen hun eigen geld heel goed, maar zouden ook moeten meekijken naar andermans geld dat via hun rekeningen loopt."

Van der Werff wijst in het Volkskrant-interview ook op de beperkingen in het huidige toezicht. "Het verwacht van beleggers dat ze eigen onderzoek doen, zeker zodra ze meer dan vijftigduizend euro inleggen. Veel aanbieders gaan boven die grens zitten. Dan kijkt de Autoriteit Financiële Markten niet mee. Boven de vijftigduizend euro begint de jungle."

Anderzijds begrijpen ze dat de politiek de AFM niet het volledige beleggingsverkeer wil laten controleren. "Bedrijven en beleggers klagen nu al dat ze veel tijd en geld kwijt zijn aan de eisen van de toezichthouder", aldus Van Dis.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt op dit moment zes mogelijk frauduleuze beleggingsinstellingen. De bekendste is Palm Invest. Daarnaast lopen er onderzoeken naar Royal Dubai, Golden Sun Resort in Turkije, het zogenaamde Zwitserse IMMO-FIX en Euro Swiss Imobilien. Twee weken geleden viel de FIOD binnen bij Eco Sure.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.