Belgische overheid moet nog twee miljard aan onbetaalde facturen voldoen
De Belgische federale staat heeft nog voor twee miljard euro onbetaalde facturen in huis. Ongeveer de helft van die openstaande schuld lijkt het gevolg van het zogenoemde 'ankerprincipe'.
De Belgische krant De Tijd meldt dat minister van Begroting Yves Leterme een einde wil maken aan dat principe. Volgens het ankerprincipe mogen federale overheidsdiensten per maand maar 1/15 in plaats van 1/12 van hun jaarbudget uitgeven.
Het principe werd in 2002 ingevoerd door toenmalig minister Johan Vande Lanotte om te voorkomen dat de begroting ontspoorde. Als na controle blijkt dat de begroting op koers zit, dan kan ‘het anker worden gelicht' en mogen de overige rekeningen worden betaald.
Volgens critici is het ankerprincipe uitgegroeid tot een kunstgreep om de begroting te laten kloppen. Bepaalde 'administraties' schuiven systematisch facturen uit de laatste maanden van een jaar door naar het volgende jaar.
De huidige interim-regering heeft beslist het ankerprincipe niet meer toe te passen. "We zijn teruggekeerd naar het goede principe waarbij de departementen de kredieten kunnen gebruiken die hen zijn toegekend zonder dat dat leidt tot een vermindering van de kredieten. Tegelijk zijn de departementen verplicht de facturen binnen de voorziene termijnen te betalen", aldus Leterme in De Tijd.