'Apart ontslagrecht voor ongezonde bedrijven'
Karin Luttikhuis RA, advocaat en onderzoeker aan de Universiteit van Tilburg, vindt dat er een apart ontslagrecht moet komen voor kleine en middelgrote bedrijven in financiële problemen.
Volgens Luttikhuis gaan bedrijven nu onnodig over de kop omdat ze te moeilijk van hun personeel afkomen. Een soepel ontslagregime geldt nu pas als het faillissement is aangevraagd.
Luttikhuis: "Maar in de praktijk helpt dit niet. Het is dan al te laat. Zodra bekend wordt dat een faillissement is aangevraagd, ben je als bedrijf verloren. Terwijl het zaak is snel te handelen, duren de procedures veel te lang. Ondertussen willen leveranciers niet meer leveren. De goede werknemers gaan weg. Maar 6,3 procent van de failliete bedrijven lukt het daardoor een doorstart te maken. In de meeste gevallen is het gewoon voor iedereen einde oefening en daar is niemand bij gebaat."
Informele reorganisaties, bijvoorbeeld doordat de huisbank van de onderneming ingrijpt, zijn doorgaans succesvoller. Het huidige ontslagrecht vormt daarbij echter wel een hindernis.
Luttikhuis denkt dat de oplossing gevonden zou kunnen worden in een soort verzekering die in dergelijke gevallen uitkeert. "Zowel werkgevers als werknemers zouden hieraan moeten meebetalen. Je kunt uitrekenen hoeveel bedrijven in een sector jaarlijks in financiële problemen komen. Op basis daarvan kun je premie heffen. Volgens mij is dit een hele neutrale oplossing. Cruciaal is wel dat een accountant vaststelt dat het bedrijf financieel ongezond is. Op zijn beurt moet de accountant niet aansprakelijk worden gesteld als hij snel een moeilijke diagnose stelt, anders wil niemand dit doen."