'AFM-mensen moeten tijdelijk meelopen bij banken'
Toezichthouders zouden tijdelijk mee moeten lopen bij de instellingen die complexe financiële producten ontwikkelen. Dat zegt AFM-bestuurder Paul Koster in een deze week te verschijnen interview met 'de Accountant'. En zijn geruchtmakende Nordemann-lezing uit 2005 was achteraf wellicht "iets te zwart-wit".
Koster, die per 1 april 2008 afscheid neemt als bestuurder bij de Autoriteit Financiële Markten: "De complexiteit van de markt en van producten is zo toegenomen dat de kennis daarbij is achtergebleven. Zowel in de markt zelf als bij toezichthouders. Wij hebben wel trainingsprogramma's lopen, maar het zelf opstellen van een kredietproduct is iets heel anders dan het kant en klaar aangeleverd te krijgen en er vervolgens als toezichthouder iets over te moeten zeggen."
Deze ontwikkeling dwingt de toezichthouders volgens hem om "een tijdje mee te lopen in dat proces". Bijvoorbeeld bij banken. "Zodat je productontwikkeling van dichtbij kunt zien, kunt ervaren hoe dat verloopt, welke discussies er spelen et cetera. Toezichthouders moeten zorgen dat ze voldoende dicht op de materie zitten."
AFM-ers zouden dus stage moeten lopen bij instellingen waar ze toezicht op houden. "Net zoals er omgekeerd nu al accountants van grote kantoren bij ons een tijdje meelopen. Ze staan dan een tijdje op onze payroll. Beide partijen leren daarvan. Bij de Amerikaanse SEC gebeurt hetzelfde. Precies andersom zou je toezichthouders een tijdje kunnen laten meelopen in het veld."
In het interview blikt Koster ook kort terug op de commotie die hij in september 2005 veroorzaakte met de Nordemann-lezing, waarin hij pleitte voor een radicale scheiding tussen pure audit- en pure advieskantoren.
"Misschien heb ik het toen iets te zwart-wit voorgesteld", zegt hij achteraf. "Kijkend naar de verbeteringen die zijn doorgevoerd, zou ik het nu misschien iets anders opschrijven. Van mening veranderd? Ach, ook ik groei in mijn inzichten. Wel blijf ik van mening dat je als accountants met die onafhankelijkheidskwestie - je ziet dat nu ook gebeuren met de credit rating agencies - automatisch in discussies in een heel zwakke positie gemanoeuvreerd zit. Vanuit dat oogpunt is het helemaal niet gek om nog eens na te denken over de splitsing die ik voorstelde."