Nieuws

Vastgoedbeleggers en participanten blijven elkaar bestoken

Vastgoedbelegger Van Boom & Slettehaar (B&S) overweegt de Vereniging Vastgoed Participanten (VVP) aansprakelijk te stellen voor de geleden schade die het gevolg is van een eerdere vermelding op de zwarte lijst van de vastgoedparticipanten. Hoewel B&S al begin februari 2008 weer van de lijst is gehaald, stapte de vastgoedbelegger toch naar de rechter. Deze week veroordeelde die de VVP tot rectificatie van de eerdere beschuldigingen.

Op de zwarte lijst staan volgens Dion Bartels, advocaat bij Bartels Advocaten en bestuurder van de VVP, fondsen zonder deugdelijke prospectus en zonder toezicht van de AFM die geen antwoord geven op vragen van de participatievereniging.
Welke schade B&S door haar plaats op de zwarte VVP-lijst heeft geleden, kon het bedrijf nog niet zeggen. Ook kon zij desgevraagd geen termijn noemen waarop een eventuele claim voor schadeloosstelling zou worden ingediend.
Ondanks het vonnis van de rechtbank belooft Bartels gewoon door te gaan met het bijhouden van de zwarte lijst. Hij relativeert de recente veroordeling door de rechtbank. "Waar gehakt wordt vallen spaanders."
Inmiddels heeft de VVP ook een witte lijst. Daarop staan de in haar ogen oorbare vastgoedbeleggers. Ondanks de rechtelijke uitspraak is B&S nog niet verhuisd naar deze witte lijst. De VVP is dan ook van plan om in beroep te gaan tegen het recente vonnis.
Beleggingsfondsen die niet op de zwarte of de witte lijst staan, worden door de VVP als dubieus aangemerkt. Dat zijn er ongeveer dertig, die echter niet als zodanig bij naam genoemd worden door de VVP.
"Er zijn zestigduizend mensen die twaalf miljard euro beleggen in cv's en obligatiefondsen, waar onder twee derde door de bank is gefinancierd", licht Bartels de strategie van de VVP toe. "In de schimmige wereld van de vastgoedbeleggers is echter geen toezicht of vertegenwoordiging geregeld voor de vermogende beleggers."
Hij duidt op de beleggers die meedoen met fondsen met een minimale inleg van vijftigduizend euro. Die staan niet onder toezicht van de AFM of een andere publiekrechtelijke organisatie. "Er vindt geen wettelijke controle plaats op wat daar gebeurt. Zelf heb ik belegd in zestig van dit soort beleggingsfondsen. Het is dus oprechte boosheid en gezond eigenbelang die mij ertoe aanzet om boeven in dit deel van de markt aan te pakken."
"Inmiddels weten we toch allemaal dat er vastgoedfondsen zijn die wel geld ophalen van beleggers maar die dat niet in vastgoed beleggen. Onze acties hebben zin, want dankzij ons is Palm Invest nu bankloos, accountantloos, advocaatloos en ook directieloos, want de directeur is opgestapt."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.