Nieuws

Tax shelter-zaak tegen medewerkers Ernst & Young uitgebreid

Federale aanklagers in de Verenigde Staten hebben nieuwe aanklachten ingediend tegen vier medewerkers van Ernst & Young, die in mei 2007 al werden aangeklaagd wegens het verkopen van twijfelachtige tax shelters aan rijke cliënten. Daarnaast zijn twee personen van buiten Ernst & Young gedaagd voor samenspanning met de medewerkers van het kantoor.

Volgens de New York Times zijn de nieuwe beschuldigingen een teken dat de Amerikaanse overheid de strijd tegen agressieve vormen van belastingontwijking opnieuw wil verhevigen, na de voor de overheid teleurstellend verlopen zaak tegen medewerkers van KPMG.

De twee nieuwe gedaagden zijn David L. Smith, een advocaat en accountant uit San Fransico, en Charles Bolton, een beleggingsadviseur uit Memphis. Smith is volgens de aanklagers het brein achter de tax shelter 'C.D.S.', contingent deferred swap. Hij introduceerde C.D.S. bij de Ernst & Young-medewerkers die het product vervolgens verkochten aan rijke beleggende klanten. Bolton verkocht via zijn bedrijven eveneens de C.D.S.-constructie en afgeleiden hiervan.

De aanklagers beschuldigen de zes ook van het misleiden van de beleggers. De transacties werden voorgesteld als beleggingen in valuta-opties, terwijl het in werkelijkheid puur ging om het ontwijken van belastingen. Bolton wordt ook beschuldigd van het gebruik van de constructie om een aftrekpost van US$ 25 miljoen te genereren. Smith wordt beschuldigd van belastingontduiking op US$ 18 miljoen aan persoonlijke inkomsten via een tax shelter waarbij gebruik werd gemaakt van een op de Kaaiman-eilanden gevestigde brievenbusfirma.

De federale aanklagers gaan er nog steeds van uit dat de Ernst & Young-medewerkers samenwerkten met banken, advocatenkantoren en beleggingsadviseurs om een waaier aan tax shelters aan de man te brengen. Ook Deutsche Bank is onderwerp van onderzoek inzake het verkopen van tax shelters, alhoewel er nog geen formele aanklacht tegen de bank is ingediend. Het accountantskantoor Ernst & Young is overigens niet aangeklaagd in deze zaak.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.