Nieuws

Vragen over rol accountant in fraudezaak Winterswijk

In de gemeente Winterswijk is commotie ontstaan over miljoenenfraude door een ambtenaar. De rol van accountant Ernst & Young daarbij staat ter discussie. Inmiddels heeft de gemeente onderzoek laten doen naar de kwestie door KPMG Forensic, en een aantal maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

De fraudezaak heeft Winterswijk 2,7 miljoen euro gekost. De kwestie kwam begin september uit, waarna op staande voet een ambtenaar van de afdeling financiële controle werd ontslagen. De man maakte gebruik door een maas in het financiële systeem, aldus woordvoerster Esther Reusink van Winterswijk.

"Sommige budgethouders hebben raadpleegrechten, zodat zij ook in budgetten van andere afdelingen kunnen kijken. Via deze rechten is het ook mogelijk om betalingen uit andere budgetten te doen. Het was een bug in ons financiële systeem, waar de desbetreffende ambtenaar gebruik van heeft gemaakt."

"Hij selecteerde een aantal crediteuren waarvan wij weinig gebruik maakten en heeft hun rekeningnummer gewijzigd in dat van hemzelf. Daarna is hij de gegeven in de stamadministratie gaan wijzigen en heeft fictieve facturen ingestuurd, die hij uitkeerde. Het was consequente valsheid in geschrifte."

In de gemeenteraad vraagt men zich af waarom Ernst & Young niets van de fraude heeft gemerkt. In mei van dit jaar gaf de accountant nog een accountantsverklaring af zonder dat onregelmatigheden waren opgemerkt.

Sommige fracties vragen zich af hoe het kan dat het budget voor onderhoud van scholen bijna drie keer was overschreden zonder dat het iemand opviel, en veel geld fictief is gebruikt voor onderwijsvernieuwing zonder dat die heeft plaatsgevonden.

Parafen ontbraken, overboekingen vonden plaats zonder facturen, en er waren fictieve subsidiebeschikkingen.

Inmiddels kunnen budgetten niet meer rechtstreeks worden geraadpleegd en worden crediteuren voortaan nagebeld bij wijziging van hun NAW-gegevens en rekeningnummers. Betalingen van tussenrekeningen is niet meer mogelijk. Voor betalingen van meer dan duizend euro is een extra paraaf vereist, en voor die van boven de tienduizend euro twee parafen.

"We gaan nog om tafel zitten met KPMG Forensic en onze accountant om te kijken of dit toereikend is", zegt Reusink. Of de fraudezaak een staartje krijgt voor Ernst & Young weet ze niet. "Maar er zal nog wel een gesprek gaan komen."

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.