Jan Bouwens: 'Verbied off balance bij banken'
Het buiten de balans houden van bezittingen en schulden door banken moet worden verboden, vindt hoogleraar accounting Jan Bouwens. Door allerlei financiële pakketten buiten de balans te houden, tasten marktpartijen en toezichthouders nu in het duister. "Bezittingen waar de bank risico over loopt moeten te allen tijde zichtbaar blijven."
Bouwens bepleit zo'n verbod op off balance-behandeling in een artikel in het deze week verschijnende decembernummer van 'de Accountant'.
"Banken hebben jarenlang leningen aan het zicht onttrokken door deze aan derden te verkopen onder de verplichting ze later weer terug te kopen. Met de aldus schoongeveegde balans kon de bank de indruk wekken geen risico te lopen", aldus Bouwens. "Immers, de leningen stonden niet langer op de bankbalans."
"Wat banken verzwegen was dat na negentig dagen, of een jaar, deze leningen wel terugvielen op de bankbalans, tenzij zich een geïnteresseerde partij aandiende voor overname van het leningenpakket. Die partijen zijn thans niet voorhanden!"
Alle marktpartijen dienen volgens de hoogleraar te weten welke verplichtingen de banken boven het hoofd hangen en moeten erop kunnen vertrouwen dat autoriteiten toezien op de omvang van de aangegane verplichtingen in verhouding tot de draagkracht van de bank.
"Bij de verkoop van een pakket leningen voor negentig dagen heeft de bank een verplichting die hij over negentig dagen gestand moet (kunnen) doen. Off balance-behandeling van deze risico-overdracht moet om die reden verboden zijn", aldus Bouwens.
"Uiteraard wisten echte insiders wel dat de pakketten bestonden - ze worden terloops genoemd in de toelichting op de balans - maar niemand wist en kon weten hoeveel risico de banken met deze pakketten liepen, juist omdat ze niet in de balans werden becijferd."
"In belangrijke mate is het vertrouwen in onze banken verloren gegaan doordat deze informatie niet door banken werd verstrekt."
Vorige week pleitte Bouwens er voor dat de controlerend accountant de reserves die hij heeft bij genomen bankrisico's altijd ook expliciet bespreekt met de toezichthouders AFM en DNB.
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....