Hans Hoogervorst: 'AFM komt met risicoverklaring'
De Autoriteit Financiële Markten gaat voortaan in zijn jaarverslag een risicoverklaring opnemen waarin wordt gemeld welke (macro-)risico's de toezichthouder in de markt signaleert. Dat zei AFM-voorzitter Hans Hoogervorst zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij refereerde daarbij aan uitspraken van Jules Muis, een week eerder in hetzelfde programma.
Jules Muis, oud-controller van de Wereldbank, voormalig chief internal auditor van de Europese Commissie en auteur van een weblog op deze site, pleitte in de uitzending van vorige week voor een verplichte verklaring waarin internationale toezichthouders zich uitspreken over mogelijke systeemrisico's. Deze zou idealiter moeten luiden: "Wij zien geen zwakheden die het ordelijk functioneren van de markten in gevaar kunnen brengen."
Volgens Muis zou zo'n verplichting een effectief middel zijn om zwakke plekken in het systeem bloot te leggen en risico's van financiële crises als de huidige tijdig te signaleren.
In de Buitenhof uitzending van zondag 7 december refereerde Hoogervorst uit eigen beweging aan het interview met Muis, dat hij "erg inspirerend" noemde. De door Muis gevraagde verklaring vind de AFM-baas "een beetje te ver gaan", maar het idee erachter lijkt in vruchtbare aarde te vallen.
"Wat wij van nu af aan wel zullen doen is in het jaarverslag een risicoverklaring opnemen waarin wij concreet zeggen welke risico's wij in de markt zien waar we al dan niet voldoende grip op hebben", aldus Hoogervorst. "In april zullen we dat al gaan doen."
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....