Gert Smit: 'Donner-regeling vooral bedoeld voor wat grotere bedrijven'
De meeste bedrijven zijn er niet op ingericht de benodigde gegevens voor tijdelijke werktijdverkorting snel beschikbaar te hebben. De 'Donner-regeling' lijkt dan ook vooral bedoeld "voor wat grotere bedrijven, niet zozeer mkb". Dat zegt NIVRA-directeur Gert Smit in het Radio 1 Journaal.
Vorige week kondigde minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een regeling af voor tijdelijke werktijdverkorting. Bedrijven komen daarvoor in aanmerking als zij door de kredietcrisis acuut omzetverlies lijden.
Om zo'n wtv-regeling te kunnen aanvragen, moet een bedrijf in de twee maanden voor de aanvraag minimaal 30 procent omzetverlies hebben geleden vergeleken met de situatie van het jaar ervoor. Hierbij is een accountantsverklaring vereist. Aanvragen kunnen tot 1 januari 2009 worden ingediend.
"Er moet wel een aantal slagen worden gemaakt voor die gegevens, de meeste bedrijven hebben die niet ineens beschikbaar", aldus Gert Smit in het radio-interview. "De meeste bedrijven zullen gebruik maken van de accountant die daar al jaren komt. Als je bent aangewezen op een nieuwe accountant, dan heb je een groot probleem."
"Minister Donner stelt nogal wat voorwaarden waar de accountant aan moet voldoen voor zo'n verklaring. Dat vergt tijd. De accountant moet ook een aantal steekproeven nemen om te kijken of aangereikte informatie juist is. De gestelde voorwaarde is dertig procent omzetdaling. Dus geen 28 procent. Je kunt als accountant dus absoluut niet gaan marchanderen, en dat zal ook niet gebeuren."
Op de vraag of de periode tot 1 januari niet te krap is bemeten, stelt Smit: "Blijkbaar is het mogelijk, want een aantal aanvragen is al ingediend. Maar door de eisen die de minister heeft gesteld lijkt de regeling vooral bedoeld voor wat grotere bedrijven, niet zozeer het mkb."
Eerder maakten NIVRA-voorzitter Jan Helderman en accountantsorganisatie Mazars kanttekeningen bij de regeling.