NIVRA: 'Accountants waarschuwen al langer voor risico's'
NIVRA-voorzitter Jan Helderman reageert in het Financieele Dagblad op de vragen die worden gesteld over het feit dat banken, ondanks de enorme risico's die ze welbewust namen, de zegen kregen van hun accountants.
Directe aanleiding voor de reactie is een eerder gepubliceerd redactioneel commentaar van de krant.
In zijn reactie benadrukt Helderman dat de jaarrekening een getrouw beeld moet geven van de situatie zoals die op dat moment geldt. "Die situatie kan zich uiteraard wijzigen en dat is in veel gevallen op dramatische wijze gebeurd. (...) Moet je de accountant in zo'n situatie aanrekenen dat hij jaarcijfers over een voorafgaande periode heeft goedgekeurd?"
De accountant wordt in het kader van de jaarrekeningcontrole ook geacht een risicoanalyse te maken en het management en toezichthoudende organen daarover te informeren. "Het is aan het management om daar vervolgens iets mee te doen", aldus Helderman.
Accountants hebben volgens hem herhaaldelijk op de risico's gewezen. "Ook vanuit de beroepsorganisatie is in de afgelopen jaren bij herhaling aandacht gevraagd voor de beheersing van risico's door ondernemingen."
Een veel fundamenteler vraag is volgens de NIVRA-voorzitter "of de complexiteit van veel financiële producten en de daaraan verbonden risico's überhaupt nog in toegankelijke rapportages en verklaringen zijn te vangen. Deze vraag vergt echter een debat met alle betrokken partijen: financiële instellingen, toezichthouders, controleurs en overheid."
Helderman voorziet dat "het accent van de accountantsfunctie in de komende jaren meer en meer richting het signaleren van risico's zal verschuiven".
Daarnaast wijst hij op het door het NIVRA ontwikkelde initiatief om de collectieve kennis van het beroep te mobiliseren, teneinde via systematische monitoring vroegtijdig risico's in maatschappelijke sectoren te kunnen signaleren.
Gerelateerd
Nederlandse staat bouwt belang in ABN Amro verder af
De Nederlandse staat gaat zijn belang in ABN Amro verder afbouwen. Het belang in de bank zal daardoor worden teruggebracht van 49,5 procent tot circa 40 procent.
'Rekenkamers in eurozone belemmerd in onderzoek naar afwikkeling banken'
Rekenkamers in de eurozone hebben van onder meer DNB niet de benodigde toegang gekregen tot alle documenten die zij nodig hebben om gedegen onderzoek te doen naar...
Rekenkamer: Saldo steunmaatregelen kredietcrisis nog negatief
Van de steunmaatregelen die de Nederlandse Staat trof vanwege de kredietcrisis (2008) zijn er drie van de in totaal zes maatregelen met een positief saldo afgesloten....
DNB heeft crisisplannen voor banken niet af
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn plannen voor de afwikkeling van crises bij middelgrote en kleine banken nog niet af.
We moeten beter opzij leren kijken
Zonder het van elkaar te weten werken een Zuid-Afrikaan in Londen en een Nederlander in Washington al jaren aan dezelfde missie: meer grip krijgen op systeemrisico’s....