Fraudebeschuldiging accountant schokt Boarnsterhim
De gemeente Boarnsterhim overweegt een aanklacht in te dienen tegen Jan Galama, een AA-accountant uit Reduzum. Galama heeft in de plaatselijke krant de gemeente beschuldigd van fraude met begrotingscijfers. De gemeente op haar beurt laat twee juridische bureaus de mogelijkheid van vervolging onderzoeken.
Burgemeester Ella Schadd stelt dat Galama ethische grenzen heeft overschreden en de gemeente schade heeft toegebracht. "Ik heb het inderdaad fraude genoemd", zegt Galama. "Daarmee bedoel ik geen fraude voor zelfverrijking, maar informatiefraude. Ik heb geconstateerd dat diverse uitgavenposten niet in de begroting 2009 staan, die er wel thuishoren."
"Ik heb hiervoor al vaker gewaarschuwd in ingezonden stukken in de krant. Ik heb het nu alleen wat harder gezegd. In 2006 heb ik al gewaarschuwd dat de gemeente failliet zou gaan. Dat is ook gebeurd, de gemeente is financieel in moeilijkheden gekomen."
Galama's betrokkenheid bij de gemeentelijke begroting dateert uit 2006, toen hij namens de partij Gemeentebelangen in de commissie BBM zat (Burgers, Bestuur en Middelen). Sindsdien bekritiseert hij het financiële beleid van Boarnsterhim onophoudelijk.
In de Leeuwarder Courant heeft hij gezegd dat de gemeente de bevolking ten onrechte voorhoudt dat de begroting van 2009 sluitend is, met een overschot van 479.000 euro. Maar allerlei zware lasten die in de begroting van 2008 stonden, zijn in de begroting van 2009 niet meer terug te vinden, aldus Galama.
"Vorig jaar al zag ik dat de begroting niet klopte. Geen accountant tekent daarvoor, hoewel die nooit tekenen voor een gemeentebegroting. Ze tekenen alleen jaarrekeningen en kijken daarvoor alleen naar de verantwoording van de uitgaven."
"Maar je kunt een begroting niet opstellen door allerlei posten weg te laten die er in voorgaande jaren wel stonden. Het uitbaggeren van sloten bijvoorbeeld is niet meegenomen in de begroting. Zo krijg je een begroting altijd sluitend. Maar uiteindelijk zijn het de burgers die opdraaien voor de tekorten."
"Ik heb dit gedaan als burger, maar met de kennis van een accountant. Ik ben ervan overtuigd dat ik geen ethische regels of normen heb overschreven. Integendeel, ik heb als burger de plicht om te waarschuwen als de overheid de regels overtreedt. Laat ze maar komen met een juridische procedure, dat geeft alleen maar meer publiciteit."