Nieuws

Banken in de ban van bonussen

De ene na de andere bankier besluit af te zien van topbeloningen en bonussen. Zowel in eigen land als in België, Duitsland en Frankrijk drogen bonussen en topbeloningen op. Alleen in Engeland en de Verenigde Staten is het bonusstelsel nog springlevend.

In Nederland is het de ING-top die minder bonussen krijgt. In ruil voor het door de overheid verstrekte miljardenkrediet moet het bestuur afzien van een bonus voor dit jaar.

In België is het Jean Luc Dehaene die als nieuwe topman van Dexia afziet van een salaris van vier ton. Over de hoogte van zijn bezoldiging was deining ontstaan in de politiek. Dehaene zelf verklaarde vier ton, het salaris van zijn voorganger, buitensporig.

In Duitsland vertelde topman Joseph Ackerman van de Deutsche Bank dat de top van deze bank afziet van bonussen. Dit in verband met de kredietcrisis. Ackerman streek vorig jaar een bonus op van 14 miljoen euro; zijn medebestuurders kregen 33 miljoen euro.

In Frankrijk stapt de top van Caisse d'Epargne op zonder ontslagvergoeding. De managers ruimen het veld wegens een verlies van 600 miljoen euro dat is opgelopen bij de handel in aandelenderivaten in oktober.

Alleen in Engeland en de VS laten bankiers zich de bonussen nog aanleunen. Volgens de krant The Independent streken Britse bankiers tussen januari en april van dit jaar voor 16 miljard pond aan bonussen op, net zo veel als vorig jaar.

Een andere Britse krant, The Guardian, berichtte dat bankiers in de VS dit jaar voor 70 miljard dollar aan bonussen opstrijken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.