Nieuws

Vertrouwensbreuk Amsterdamse rekenkamer niet uniek

Directeur Victor Eiff van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam heeft zijn functie in stadsdeel Zuidoost op 4 januari 2008 per direct neergelegd. Het opstappen van de directeur is echter geen unicum in de geschiedenis van gemeentelijke rekenkamers.

Vorig jaar zomer legden de leden van de rekenkamercommissies van Harlingen en het Zeeuwse Landerd hun functies neer.

De commissieleden van Harlingen noemden de onprofessionele reacties vanuit de gemeenteraad op de bevindingen van de rekenkamercommissie als aanleiding voor hun besluit.

In Landerd bleek de voorzitter van de rekenkamercommissie, tevens bestuurslid te zijn van een woningbouwvereniging. Daarnaast was hij betrokken in een onderzoek van de commissie naar een bouwproject. De raad betwijfelde de onafhankelijkheid van de voorzitter. De commissie vond dit geen probleem en stapte op.

Vorig jaar botsten de Zuidelijke Rekenkamer met de provincie Noord-Brabant. Dat had echter niet met de inhoud van de rapportages te maken, maar met de publicatie ervan. Deze ruzie werd bijgelegd.

In Amsterdam Zuidoost was de aanleiding een door Eiff gesignaleerd gebrek aan vertrouwen in het functioneren van de gemeentelijke rekenkamer in dit stadsdeel.

Eiff verwijst naar een onderzoek van de gemeentelijke rekenkamer van afgelopen zomer naar subsidies van het stadsdeel Zuidoost. Daaruit kwam belangenverstrengeling naar voren tussen lokale PvdA-politici en de subsidieverstrekking.

De stadsdeelraad liet in reactie daarop een contra-expertise uitvoeren die de conclusies van de rekenkamer weersprak. In een persverklaring legt Eiff uit waarom hij tot aftreden is overgegaan.

"De wijze waarop het onderzoek is opgepakt in de vorm van een contra-expertise en een advies van een commissie van een politieke partij, gecombineerd met de wijze waarop een aantal fracties die hebben aangegrepen om hun gebrek aan vertrouwen in en onvrede met deze rekenkamer in de stadsdeelraad en in de media uit te spreken."

"Dit vertrouwen is van essentieel belang voor een goed en effectief functioneren van een lokale rekenkamer, die in het dualistische bestel de stadsdeelraad door middel van informatie ondersteunt in haar controlerende taak ten opzichte van het dagelijks bestuur van het stadsdeel."

De stadsdeelraad in Zuidoost, waarin de PvdA de absolute meerderheid heeft, betreurt het besluit van directeur Victor Eiff van de Rekenkamer om te stoppen in het stadsdeel. Voorzitter Lourens Burgers, die tevens de PvdA-fractie leidt, liet dit in een reactie weten.

Vanavond (dinsdag 8 januari 2008) zal de stadsdeelraad zich buigen over de consequenties van Eiffs besluit. "Er zijn alternatieven, hoewel we die nu niet achter de hand hebben", laat de griffie desgevraagd weten. "We kunnen bijvoorbeeld ook zelf een rekenkamercommissie opstellen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.