Nieuws

Verplichte vakantie smoort megafraudes

Een van de meest doeltreffende instrumenten tegen financiële megafraude is door verschillende Europese banken stelselmatig genegeerd. Acht jaar geleden legde Alan Greenspan, toenmalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, al uit dat verplichte vakantie omvangrijke fraudes binnen banken onmogelijk maakt.

Begin deze week refereerde de Financial Times aan zijn uitspraak. Greenspan had het toen over de Two-Week Vacation Rule, die destijds de Daiwa Bank voor een fraude van honderden miljoenen dollars had kunnen behoeden.

Ook Aart Schutten, consultant bij ConQuaestor, een bureau voor risicomanagement, tipte deze wijsheid aan in de Volkskrant. Omdat het zo moeilijk is om frauduleuze beleggingen te onderhouden, nemen fraudeurs nauwelijks vrije dagen op.

Dat patroon was zichtbaar bij zowel Société Générale als bij Allied Irish. Bij die laatste bank liet valutahandelaar John Rusnak 750 miljoen dollar verdwijnen met behulp van vervalste orders. Beide namen nooit vakanties op. Wat bij Rusnak ook opviel, was dat  hij ondanks zijn modale salaris in een dure auto reed.

Schutten adviseert financiële instellingen om medewerkers die met beleggingen omgaan te verplichten minimaal twee weken aaneengesloten vakantie per jaar op te nemen. Doen ze dat niet, dan moeten hun toegangspasjes automatisch worden geblokkeerd.

Wanneer zij tijdens die vakanties hun zaken tijdelijk overdragen, ziet de opvolger het meteen als er iets niet in de haak is. Het is een van de meest eenvoudige maatregelen om megafraude te ontmoedigen, zegt Schutte in de Volkskrant. "Dat is een basisregel. Bovendien is dat eenvoudig te controleren met de toegangspas."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.