Twintig jaar voor cfo hedgefonds
Daniel Marino, voormalig cfo van het inmiddels failliete Amerikaanse hedgefonds Bayou Group, is gisteren veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor zijn rol in een fraudezaak die beleggers ruim vierhonderd miljoen dollar heeft gekost.
Vorige week werd een van de oprichters van het fonds, James Marquez, al veroordeeld tot vier jaar en drie maanden, terwijl een andere oprichter van Bayou nog in afwachting is van een vonnis.
De opgelegde straf is een van de zwaarste in de recente geschiedenis van witteboordencriminaliteit. Timothy Rigas, cfo van Adelphia Communications zit op dit moment een straf uit van twintig jaar, Bernard Ebbers, ceo van WorldCom kreeg 25 jaar, en voormalig Enron-ceo Jeffrey Skilling werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 jaar.
Rechter Colleen McMahon oordeelde dat Marino een hogere straf verdiende dan Marquez, die de organisatie al in 2001 verliet. Marino was bovendien een financieel professional die geacht kon worden de belangen van de beleggers te beschermen. In plaats daarvan ging hij zelfs zover dat hij een nep-accountantskantoor opzette om de geleden verliezen te verbergen.
Sinds de oprichting van het fonds in 1996 en de ineenstorting in 2005 leed Bayou steeds verliezen, maar de beleggers werd voorgehouden dat er flinke winst werd gemaakt.
De ondergang van Bayou leidde tot de roep om meer toezicht op hedgefondsen.
De rechter bepaalde bovendien dat Marino geld moet terugbetalen. Het precieze bedrag wordt later bepaald, maar zal waarschijnlijk minimaal tweehonderd miljoen dollar bedragen.
Marino's advocaat kondigde aan waarschijnlijk in beroep te zullen gaan. Hij verzocht de rechter rekening te houden met Marino's lange geschiedenis van gezondheidsproblemen en zijn gebrek aan eigenwaarde. De financieel topman leidde privé een sociaal geïsoleerd bestaan. De rechter was echter van mening dat dit geen excuus is voor zijn gedrag. "You are as much a career criminal as any mobster or drug kingpin", aldus McMahon.