Onderzoek naar wanbeleid Apax bij PCM
De Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam heeft een breed onderzoek gelast naar wanbeleid van hedgefund Apax bij het uitgeefconcern PCM. Zowel de financieringswijze, de holdingsconstructie als de omstreden managementparticipatieregeling zijn onderwerp van onderzoek.
Twee onderzoekers richten zich op de periode vanaf 2004 tot vorig jaar, toen Apax zich terugtrok uit PCM.
Nog niet eerder bemoeide de rechterlijke macht zich met de rol van hedgefunds. Het onderzoek werd aangevraagd door FNV Kiem en journalistenvakbond NVJ. PCM is bekend als uitgever van kranten als de Volkskrant, Trouw en NRC Handelsblad.
PCM haalde Apax binnen om geld te hebben voor overnames. Zo zou het bedrijf minder afhankelijk worden van de conjunctuurgevoelige kranten. Maar het personeel beweert al jaren dat Apax de uitgever heeft geplunderd. Zo zou Apax haar belang in PCM hebben verhaald op het concern zelf.
Volgens het personeel is de financiële situatie van PCM daardoor aanzienlijk verslechterd na het binnenhalen van Apax. De opgebouwde reserves veranderden in een negatief eigen vermogen. In totaal zou PCM tweehonderd miljoen euro verlies hebben geleden na de participatie van het beleggingsfonds. Het vermoeden bestaat dat Apax PCM heeft opgezadeld met torenhoge schulden, waar vervolgens een flinke rente over werd geïnd.
Toen Apax zich terugtrok, profiteerden topmanagers aanzienlijk van een aandelenplan dat was overeengekomen toen de investeringsmaatschappij zich inkocht. Sommige directeuren streken miljoenenbonussen op nadat het belang werd verkocht aan de Stichting Democratie en Media.
De ondernemingsraad klaagde dat zij buiten beslissingen is gehouden waarover zij geïnformeerd had moeten worden.
Over de financieringswijze constateert de Ondernemingskamer dat de jaarlijkse rentelast van veertig miljoen euro zwaar op PCM drukte en de behaalde winst verre oversteeg. In verband met de overname van de aandelen in PCM, nam de holding een schuldenlast op zich van 579 miljoen euro.
"Er zijn gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid bij Holding en PCM met betrekking tot het toetreden, het optreden en het uittreden van de Apax-groep", zo lichtte voorzitter mr. Huub Willems van de Ondernemingskamer de beschikking toe.
PCM is teleurgesteld in het onderzoek. Een onderzoek zou onnodig zijn omdat het bedrijf voldoende transparant is, aldus woordvoerder Paul Kuit.
De bonden zijn teleurgesteld dat hun vermoedens bewaarheid lijken te worden. "Je hoeft me er niet mee te feliciteren dat er een onderzoek komt", zegt Bianca Rootsaert van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) . "Wel is het goed dat het er komt, zodat meer duidelijkheid in de hele gang van zaken zal komen."