Amerikaanse beursfondsen stoppen met antedateren opties
Reeds tientallen Amerikaanse beursfondsen hebben aangegeven dat zij hun optiebeleid zullen bijstellen.
Na onderzoek van de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar het wijdverbreide antedateren van opties, blijkt dat heel veel bedrijven zich hieraan schuldig maken. De meeste onderzochte bedrijven willen daar vanaf.
Vooral in de jaren negentig was dit populair als beloningsinstrument voor topmanagers. Overigens is het antedateren van opties niet verboden in Amerika. Maar dan moeten bedrijven wel aangeven dat zij dit doen.
Inmiddels heeft dit optieschandaal al geleid tot de eerste veroordelingen. Vorige week werd Gregory Reyes, ex-CEO van Brocade, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden wegens het antedateren van opties.
Deze week was er een boete van slechts een kwart miljoen dollar voor de voormalige bestuursvoorzitter van Monster Worldwide. Hij kreeg echter geen gevangenisstraf. De volgende strafzaak is in april. Dan moet een topmanager van het ICT-bedrijf McAfee voor de rechter komen in verband met het optieschandaal.
Het antedateren van opties kwam voor het eerst in openbaarheid in 1997, na onderzoek aan de Universiteit van New York. Twee jaar geleden bleek uit onderzoek van de Indiana Universiteit onder tweeduizend bedrijven, dat dit antedateren een wijdverspreid gebruik was.
Vooral bij high tech-ondernemingen.
"Ik denk dat we nooit de volle omvang zullen weten van bedrijven die zich bezighielden met het antedateren van opties", aldus onderzoeker Erik Lie van de Indiana University. "Nooit zullen we de volledige ijsberg te zien krijgen. Antedateren is soms moeilijk aantoonbaar."