Nieuws

Vastgoedfraude liep deels via Kaaimaneilanden

Een deel van de malafide transacties in de vastgoedfraude rond het Philips Pensioenfonds eindigden bij anonieme postbus-bv's op de Kaaimaneilanden.

Op die manier werd een belangrijk deel van de miljoenendeal niet alleen aan het zicht onttrokken, maar werd ook de Nederlandse Belastingdienst ontweken.

Dat meldt de Volkskrant vandaag in een artikel over de carrouselverkopen van een aantal appartementen, flatgebouwen, parkeerplaatsen en kantoren, waarbij betrokkenen waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's in eigen zak staken. De krant maakt een en ander op uit gegevens van het Kadaster.

Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de zaak, waarin het vastgoed in korte tijd werd verkocht via een keten van vastgoedbedrijven en waarbij de winst uiteindelijk werd gedeeld door de betrokkenen. Bij de deal waren gerenommeerde ondernemingen zoals het Philips Pensioenfonds, het Bouwfonds en Fortis betrokken.

Niet duidelijk is wie zich achter de bv's op de Kaaimaneilanden verschuilt. De eilanden gelden met een aantal andere veelal zonnige oorden als tax haven en populaire vestigingsplaats voor brievenbusfirma's.

Advocatenkantoor NautaDutilh is gevolmachtigde van deze bedrijven, maar geeft geen informatie, meldt het bericht. Centrale rol in deze fraude speelt volgens het OM ex-Bouwfonds-directeur Jan van V.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.