Nedap dreigt overheid met miljoenenclaim
Het beursgenoteerde bedrijf Nedap vordert miljoenen euro's van de overheid. De machinefabrikant eist schadevergoeding voor het intrekken van de goedkeuring voor de stemmachines van Nedap.
In januari 2008 komt het bedrijf met een uitgebreid schadeberekeningsrapport. Nedap denkt echter dat het om miljoenen euro's gaat. De machinebouwer had nog niet eerder gemeld dat het wegvallen van de stemmachines tot miljoenen euro's schade had geleid.
De financiële wereld is echter nog niet over deze claim geïnformeerd. Toch heeft Nedaps advocaat, mr. N.S.J. Koeman, de miljoeneneis gisteren in besloten kring aangekondigd. Alleen als de afwijzing van de stemmachines wordt teruggedraaid, kan de claim eventueel van tafel, zo suggereert Nedap.
"Meer subsidiair geldt dat indien u het vervallen verklaren van alle goedkeuringen in stand laat, de minister in ieder geval de door cliënte geleden schade zal moeten vergoeden", aldus de officiële toelichting op het bezwaar dat Nedap heeft aangetekend tegen de intrekking van de goedkeuring voor haar stemmachines.
Nedaps advocaat maakte dit bekend op een openbare hoorzitting bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze hoorzitting is een uitvloeisel van het ingediende bezwaar.
Een miljoenenclaim kan als koersgevoelige informatie worden aangemerkt. Sinds de zomer ontwikkelt de koers van het aandeel Nedap zich in neerwaartse richting. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om zo snel mogelijk over te gaan tot gelijktijdige publicatie van koersgevoelige informatie.
Nedap heeft nog niet besloten of deze informatie aan de beleggers wordt medegedeeld. "Als wij vasthouden aan onze overtuiging dat het niet tot een claim zal komen, kun je je afvragen of we de beleggers hierover moeten informeren", aldus Mathijs Schippers, marktgroepleider verkiezingssystemen van Nedap.
Van een miljoenenverlies is volgens hem ook nog geen sprake. "Daarvan is alleen sprake bij voortduring van de situatie. Het gaat ons niet om de claim, maar om de heroverweging van het besluit van de staatssecretaris."
"Wij zijn gaan beseffen dat een besluit om een systeem dat eerst goed functioneerde nu wordt afgewezen, ons schade toebrengt. Onder andere reputatieschade in binnen- en buitenland. Het inbrengen van deze schade maakt onderdeel uit van de onderbouwing van ons bezwaar tegen het onzorgvuldige besluit van de staatssecretaris."
Nedaps schadeclaim is strijdig met een eerdere reactie van het bedrijf. In oktober 2007 haalde de Telegraaf bestuursvoorzitter Anton Westendorp aan. Die stelde dat Nedap ingenomen was met het besluit van staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken om de stemmachines te weren.
"Nederland stond vol met stemmachines, maar nu ligt de markt weer voor ons open", aldus Westendorp. "Eigenlijk moeten we de commissie Korthals Altes bedanken, omdat staatssecretaris Bijleveld zich op de analyse van deze commissie baseert."
Euronext en de AFM reageren vooralsnog niet op de inhoud van deze kwestie. Bij Euronext was niemand bereikbaar voor commentaar. AFM beperkt zich tot de mededeling dat het aan een bedrijf zelf is om af te wegen welke informatie koersgevoelig is.
"In de wet staat dat het al datgene is waarvan je mag verwachten dat het beleggingsgedrag erdoor kan worden beïnvloed", aldus woordvoerster Drea Berghuis. "Daarbij moet het gaan om concrete informatie."