Nieuws

'Volwassen maatschappelijk jaarverslag duurt nog zeker twintig jaar'

De bevindingen van Ernst & Young over maatschappelijke jaarverslagen zijn heel herkenbaar, stelt Johan Piet van TranspaRAbility, een bureau dat maatschappelijke jaarverslagen schrijft en toetst. "Ze zijn ook niet nieuw. Diverse afstudeerscripties schetsen hetzelfde beeld."

Afgelopen donderdag publiceerde Ernst & Young het onderzoek 'Kwaliteitsvergelijking maatschappelijke jaarverslagen 2006'. Veel kwantiteit, weinig kwaliteit, zo luiden de belangrijkste conclusies. De focus is vaak zoek en het pr-gehalte hoog. De vergelijking met concurrenten is nauwelijks mogelijk.

Piet nuanceert de constateringen. "Het maatschappelijke jaarverslag is in opkomst en het duurt nog wel een jaar of twintig voordat het volwassen is."

Het geven van richtlijnen voor goede maatschappelijke jaarverslagen heeft maar beperkt effect, meent Piet. "Ze worden nogal star opgevolgd, naar de letter in plaats van de geest."

Zo worstelen bedrijven ook vaak met de richtlijnen die de GRI (Global Reporting Initiative) hiervoor uitvaardigt. Piet. "Die zeggen dat je over tachtig items moet rapporteren, maar ik zou er maximaal vijf selecteren. Je moet de onderwerpen kiezen die passen bij jouw organisatie. Een kledingconcern heeft het over eerlijke arbeid, een transportonderneming over verkeersveiligheid en CO2-uitstoot."

Het vergelijken met branchegenoten of concurrenten is dan ook een onbegonnen zaak, vervolgt hij. "Daarvoor zijn onderlinge verschillen te groot. Benchmarken op maatschappelijk verantwoord ondernemen gebeurt wel, maar de resultaten houden bedrijven voor zich."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.