Fiscus derft half miljard door opkoopfondsen
De fiscus is het afgelopen jaar een half miljard euro inkomsten misgelopen door activiteiten van private equity-bedrijven in Nederland.
Dat meldt NRC Handelsblad op basis van eigen onderzoek. Dit staat haaks op uitlatingen van minister van Financiën Wouter Bos, die deze week juist zei dat investeringsmaatschappijen "gemiddeld genomen een positieve invloed" hebben op de winstgevendheid van de bedrijven die zij opkopen.
De tien grootste overgenomen Nederlandse bedrijven die cijfers hebben gepubliceerd betalen volgens NRC Handelsblad, dat zich baseert op cijfers en documenten gedeponeerd bij de Kamers van Koophandel en de Amerikaanse beurscommissie, een half miljard euro minder belasting dan voor de overname. Deze tien ondernemingen betalen op één na geen vennootschapsbelasting, omdat ze verlies lijden en gebukt gaan onder schulden. Daarentegen krijgen ze wel geld terug van de fiscus.
Van de tien opgekochte concerns verviervoudigden de schulden tot 21 miljard euro. Samen lijden zij een verlies van ruim één miljard euro per jaar. De zwakke financiële situatie is een direct gevolg van de werkwijze van investeerders. De ondernemingen betalen hun overname grotendeels zelf door dure leningen aan te gaan. Investeerders wentelen zo hun kosten op de bedrijven af en sluizen kapitaal van de onderneming naar zich toe.
De afgelopen twee jaar kochten buitenlandse investeerders voor veertig miljard euro Nederlandse bedrijven op, waaronder VNU, afvalverwerker AVR, grote onderdelen van Philips (halfgeleiderdivisie), Unilever (diepvriespoot) en postbedrijf TNT (logistieke tak) en diverse kabelbedrijven. Ook uitgever PCM, moederbedrijf van NRC Handelsblad, was drie jaar eigendom van het Britse Apax.
De situatie bij de bedrijven contrasteert scherp met het beeld dat het ministerie van Financiën deze week schetste op grond van onderzoek door de Erasmus Universiteit. Dat onderzoek schatte de investeringen van private-equityfondsen in Nederland ruim negentig procent lager in, doordat alle transacties van buitenlandse investeerders niet werden meegeteld. Juist die zorgden de laatste tijd voor maatschappelijke discussie.