Nieuws

Accountants botsen over Omroep Hilversum

Twee plaatselijke accountants hebben het met elkaar aan de stok gekregen over de Omroep Hilversum. De één heeft het werk van de ander publiekelijk bekritiseerd.

Aanleiding is een kritisch rapport van mediadeskundige Pieter Landman over deze omroep. Daarin adviseert hij de gemeenteraad om Omroep Hilversum op te heffen. De reden voor deze aanbeveling is onder andere de financiële schuld van Omroep Hilversum aan de KRO.

Het personeel van de lokale zender staat op de loonlijst van de KRO, maar de personeelskosten worden doorberekend aan Omroep Hilversum. Die lost de vordering echter niet af, waardoor het tekort dit jaar oploopt tot vier ton.

In zijn rapport heeft Landman kritiek op de huisaccountant van de omroep, de plaatselijke AA-accountant Jurrie Drok. Die heeft de voorgaande twee jaarrekeningen goedgekeurd. "Die heeft het over een goede bedrijfsvoering. Ik ben buitengewoon verbijsterd, dit is schandalig", aldus Landman in een toelichting op zijn rapport.

In de krant De Gooi- en Eemlander krijgt hij bijval van Stephan van Osch, een plaatselijke registeraccountant en zelfstandig adviseur. Namens de VVD zit hij in de gemeenteraad en in die hoedanigheid is hij ook lid van de economische raadscommissie.

"In de managementletter wordt die schuld omschreven als leverancierskrediet, en dat vind ik wel een heel creatieve omschrijving", zegt Van Osch, die de laatste jaarcijfers heeft nagelopen. Ook heeft hij kritiek geuit op het feit dat de materiële vaste activa sinds 2005 voor nul euro in de boeken staan. De omroep stelt alles voor niets te hebben gekregen. Maar volgens Van Osch moet er toch iets worden gezegd over de actuele waarde.

In de managementletter die de accountant op verzoek van Omroep Hilversum heeft geschreven, heeft Drok aangedrongen op financiële steun van de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van een lening of een voorschot op een subsidie.

Dat voorstel baseerde hij op een aanvankelijk positief advies van de gemeenteraad over verlenging van de zendmachtiging. En met het feit dat er "vanuit de KRO geen signalen zijn ontvangen dat zij op korte termijn de betaling van openstaande rekeningen zal eisen".

Maar inmiddels is er een brief van 14 mei 2007 bekend geworden waarin de KRO aandringt op een regeling voor de schuld van Omroep Hilversum. "Terwijl de managementletter van 29 mei is", zegt Van Osch. "Als de accountant wist van die brief, vraag ik mij af waarom hij er geen melding van heeft gemaakt. Maar als de accountant die brief niet had, dan heef het bestuur geen open kaart gespeeld."

Jurrie Drok wil niets zeggen over de zaak zelf, maar toont zich wel teleurgesteld over de kritiek van Van Osch. "Ik dacht dat het een gedragsregel was dat collega-accountants wederhoor toepassen als zij elkaars werk becommentariëren."

"Ik ben door Landman noch Van Osch benaderd voor een toelichting. Dat de bedrijfsvoering van Omroep Hilversum klopt, dat heb ik nooit geschreven, maar het wordt mij wel verweten dat ik het heb gezegd."

Van Osch denkt daar toch anders over. "Ik heb geen kritiek op de accountant als zodanig, alleen op de jaarcijfers. Maar vraagtekens heb ik wel." Overigens heeft mediawethouder Jan Rensen gesteld dat Landmans aanbeveling voor het opheffen van Omroep Hilversum bindend is.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.