President ECB kende risico's ratingbureaus
Begin deze maand pleitte Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, voor een onderzoek naar de rol van de ratingbureaus bij de hypotheekcrisis. Toch was de bankpresident op de hoogte van de risico's van de ratingbureaus. Of hij tussentijds iets met deze informatie heeft gedaan, is niet bekend.
Vier jaar geleden vertelde hij de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement dat hij de ratingbureaus op het netvlies had. "Het feit dat er in de hele wereld slechts erg weinig ratingbureaus zijn, is een ander probleem dat ook onze aandacht heeft", zei hij tegen de commissie. Het gaat hier om de Amerikaanse bureaus Standard & Poor's en Moody's en het Europese Fitch Ratings, die samen vrijwel de gehele markt in handen hebben.
Inmiddels is de hypotheekcrisis overgeslagen van Amerika naar Europa. Na NICB lijkt de Zwitserse investeringsbank USB het tweede slachtoffer te zijn. Voor het eerst in negen jaar boekte de bank een kwartaalverlies, bijna een half miljard euro. De bank gaf als verklaring verrast te zijn door de plotselinge waardedaling van beleggingsproducten die gekoppeld zijn aan subprime hypotheekleningen.
De ratingbureaus worden ervan verdacht dat ze er belang bij hadden om de risico's van deze beleggingen te bagatelliseren. Degenen die de effecten uitgeven, zijn belangrijke klanten van de ratingbureaus.
Trichet is bepaald niet de eerste die de pijlen op de ratingbureaus richt. Eerder kondigde de Europese Commissie al een onderzoek aan naar de rol van deze bureaus. SOBI (Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie) stuurde vorige maand een brief aan de Europese Commissie waarin hij verzocht om ook de rol van de Amerikaanse banken bij dit onderzoek te betrekken. Zij zouden onwaardige schuldpapieren in omloop hebben gebracht.
Inmiddels pogen de banken de rust terug te laten keren. Citigroup sprak de verwachting uit dat de hypotheekcrisis inmiddels over haar hoogtepunt heen is.